Flash News

E-TJERA

The Telegraph: Algoritmi sekret i Shqipërisë zbuloi talente të fshehura dhe i dërgoi në Euro 2024

The Telegraph: Algoritmi sekret i Shqipërisë zbuloi talente të

Menjëherë pas emërimit të tij si trajner i ri i Shqipërisë në janar të vitit të kaluar, Sylvinho e kuptoi se kishte një problem. Ish-mbrojtësi i Arsenalit dhe Barcelonës kishte plane të mëdha për një qasje të re taktike, shkruan The Telegraph. 

Ishin analistët shqiptarë, të udhëhequr nga Alarico Rossi, ata që dolën përpara me një zgjidhje. Që nga viti 2017, ata kishin punuar në heshtje për një mjet që mund të transformonte fatin e ekipit kombëtar dhe të çlironte potencialin e konsiderueshëm futbollistik të kombit të tyre. Tani, me Sylvinhon , ishte koha për të shfrytëzuar maksimalisht atë mjet.

Arma sekrete e Shqipërisë, Sylvinho mësoi shpejt, ishte një bazë të dhënash. Një listë e përpiluar me shumë mundim lojtarësh, e ndërtuar ndër vite dhe me mijëra orë punë, e cila përmbante detaje të futbollistëve në mbarë botën që një ditë mund të përfaqësojnë Shqipërinë.

Aty ku kanë lindur lojtarët e Shqipërisë

The Telegraph: Algoritmi sekret i Shqipërisë zbuloi talente të

 A nuk ka çdo ekip kombëtar një sistem për gjurmimin e futbollistëve të tyre? Epo, po, por pak ekipe kombëtare veprojnë në rrethana kaq të jashtëzakonshme dhe sfiduese sa ato me të cilat përballet Shqipëria moderne. Kombet e tjera mund të kenë bazat e tyre të të dhënave, por ato baza të të dhënave nuk janë asgjë si kjo.

Merrni parasysh këtë: popullsia e Shqipërisë është rreth tre milionë, afërsisht e njëjtë me Uellsin. Por federata shqiptare beson se ka deri në nëntë milionë shqiptarë që jetojnë gjetkë në botë, si pjesë e diasporës së madhe të vendit. Sfida për Rossin ishte të gjente një mënyrë për të prekur atë diasporë, për të identifikuar talentin e emigruar të Shqipërisë dhe më pas për ta sjellë atë në shtëpi.

Gjashtë vjet pas fillimit të këtij projekti, baza e të dhënave nxori emrin e llojit të saktë të anësorit që dëshironte Sylvinho. Ai quhej Jasir Asani dhe luan për Gwangju FC në Korenë e Jugut. I lindur në Maqedoninë e Veriut nga prindër shqiptarë, Asani nuk kishte luajtur për asnjërën nga ekipet kombëtare dhe për këtë arsye kishte të drejtë për thirrje.

Përzgjedhja e tij e mëvonshme ishte një triumf – që kur u zgjodh për herë të parë, ai ka qenë një nga lojtarët më të rëndësishëm të Shqipërisë. “Baza e të dhënave që ne kemi është e paçmueshme”, tha Sylvinho, i cili asistohet nga ish-mbrojtësi i Manchester Cityt, Pablo Zabaleta.  

Brenda skuadrës së Sylvinhos për Euron e kësaj vere, Asani nuk është aspak i vetëm për të lindur jashtë Shqipërisë. Armando Broja i Chelseat, i lindur në Slough nga prindër shqiptarë, është një shembull tjetër. Nga 26 lojtarët e Shqipërisë, vetëm tetë kanë lindur në vendin që do të përfaqësojnë këtë verë.

Identifikimi dhe gjurmimi i lojtarëve me trashëgimi shqiptare është dëshmuar të jetë një nga provat e mëdha të formacionit kombëtar, si dhe një nga sukseset e tyre të mëdha së fundmi. 

Lojtarët me kualifikim të dyfishtë ose të trefishtë janë shpesh të kërkuar nga kombet e tjera dhe Shqipërisë i është dashur herë pas here të lëvizë shpejt dhe me vendosmëri për t'i bindur këta futbollistë të bashkohen me skuadrën e tyre kombëtare dhe jo me një tjetër.

Rossi, një italian, ka monitoruar në mënyrë efektive të gjithë botën e futbollit për të arritur këtë pikë. Skuadra e Shqipërisë në Gjermani është e ndërtuar me lojtarë nga liga në 12 vende të ndryshme dhe ata kanë gjurmuar lojtarë nga pothuajse 30 liga gjatë dy sezoneve të fundit. Këto përfshijnë Korenë e Jugut, Indinë, Shtetet e Bashkuara, Emiratet e Bashkuara Arabe dhe divizionet e para dhe të dyta në të gjithë Evropën.

Kundërshtarët e tyre të parë, Italia, kanë zgjedhur në të kundërt një 26 në të cilën përfaqësohen vetëm tre liga. Detyra e monitorimit të lojtarëve është dukshëm më e vështirë për Shqipërinë, e cila ka burime të kufizuara financiare. Në të vërtetë, Rossi dhe analistët kanë krijuar dhe përsosur algoritmin e tyre, pa ndihmën e kompanive të të dhënave të mëdha apo inteligjencës artificiale.

Të fundit