Flash News

E-TJERA

Ulja e lindshmërisë, ish-ministri i Shëndetësisë: Gratë duan të bëjnë karrierë

Ulja e lindshmërisë, ish-ministri i Shëndetësisë:

Ulja e ndjeshme e lindshmërisë në vendin tonë për shkak se gratë kanë një mungesë dëshire për të bërë fëmijë në moshë të hershme ka qenë tema që është diskutiuar këtë të mërkurë në emisionin “Log”.

Ish-ministri i Shëndetësisë, Leonard Solis, është shprehur se një tjetër faktor që ka ndikuar në rënien e ndjeshme të lindshmërisë është edhe emigracioni, që sipas tij, ka goditur strukturën ekonomike dhe skemën e pensioneve.

Këtu ka ulje të lindshmërisë se nuk duan. Më herët vajzat kur shkonin 17 vjeç nisnin lindjet, tani janë të dhëna pas karrierës. Sa më herët të lindësh, aq më e lartë është mundësia të lindësh fëmijë të shëndetshëm. Edhe mundësisht burrin ta ketë sa më larg kushuri. Në në vitet 90 kishim 70 mijë lindje, tani 20-30 mijë lindje.

Infertilitet është kur duam fëmijë dhe nuk bëjmë. Gruaja do të bëjë karrierë dhe kur përfundon specializimet, masterin e të tëra, shkon 31. Është një angazhim i tmerrshëm të bësh fëmijë dhe ta rrisësh.

Këtu ikin në emigracion, bashkë me gratë e fëmijët, ata do të bëjnë fëmijë, jo unë. Unë e mbylla për vete. Ne kemi një emigracion të frikshëm dhe ikën e gjithë shtresa vitale për punë. Është prishur gjithë struktura e ekonomisë edhe në strukturën ekonomike dhe skëmën e pensioneve”, është shprehur Solis.

Të fundit