Flash News

E-TJERA

UNDP: Bizneset shqiptare vuajnë për punëtorë të kualifikuar teksa të rinjtë largohen, problematikat e turizmit

UNDP: Bizneset shqiptare vuajnë për punëtorë të

Ndërsa Shqipëria vazhdon të përpiqet të vendosë veten në hartë si një destinacion turistik, bizneset kanë një pengesë të rëndëishme si mungesa e fuqisë punëtore. Mbi gjysma e bizneseve thonë se kjo është çështja e tyre kryesore, sipas një sondazhi të fundit të publikuar nga UNDP.

Turizmi në Shqipëri ka dëshmuar një rritje të konsiderueshme gjatë viteve të fundit, por bizneset që ofrojnë ushqim për turistët po përpiqen të gjejnë stafin me grupet e aftësive që u nevojiten.

Nga të anketuarit në sondazhin e PNUD-it të kryer në vjeshtën e 2022, 56% besojnë se mungesa e fuqisë punëtore është çështja kryesore që pengon zgjerimin e Shqipërisë, ndërsa 26% e shohin mungesën e aftësive si problem.

Rreth tre të katërtat e të anketuarve thanë se duhej të mjaftoheshin me mungesat e stafit në kulmin e sezonit turistik, kur zakonisht u duhej të rrisnin punonjësit me 35%.

Një çështje tjetër e identifikuar nga raporti i UNDP-së ishte mungesa e infrastrukturës për të mbështetur lëvizjen e shpejtë dhe të lehtë të vizitorëve. Kjo do të thotë që hotelet dhe resortet luksoze luftojnë për të marrë mysafirë në vend dhe kur ata e bëjnë këtë, ata nuk kanë staf me aftësitë për t'u shërbyer atyre në nivelin e duhur.

Ndërkohë që turistët po zbulojnë Shqipërinë, vendi po përjeton një problem të rëndësishëm demografik. Me nivelet e lindjeve në nivelin më të ulët historik, rreth 700,000 njerëz janë larguar nga vendi në dekadën e fundit, duke e çuar totalin që nga përkthimi nga komunizmi në më shumë se 1.4 milion.

Ata që largohen janë kryesisht të rinj dhe të arsimuar dhe kërkojnë atë që ata e perceptojnë si mundësi më të mira pune jashtë vendit. Të tjerë kërkojnë azil në Mbretërinë e Bashkuar dhe vende evropiane si Franca.

Burimi: Euractiv

Të fundit