Flash News

E-TJERA

‘Vetëm droga i bën ballë inflacionit’, Financial Times merr shembull Shqipërinë

‘Vetëm droga i bën ballë inflacionit’, Financial

Dëshironi një mbrojtje të inflacionit? Provoni drogën. Edhe normat historikisht të larta të inflacionit që ndikojnë në ekonominë formale të Evropës nuk do të çojnë domosdoshmërish në çmime më të larta për substancat ilegale si MDMA, kokaina dhe heroina.

Kjo rezulton sipas Teodora Groshkova, analistja kryesore shkencore në Qendrën Evropiane të Monitorimit për Drogën dhe Varësinë nga Droga, e cila thotë se çmimet për shumicën e drogave "në masë të madhe mbeten të qëndrueshme ".     

Nuk është plotësisht e qartë se si organizatat kriminale kanë arritur deri tani të shmangin presionet inflacioniste. Groshkova sugjeron se zinxhirët e furnizimit në Evropë janë bërë shumë efikase ndërsa bandat janë profesionalizuar.

Integrimi horizontal mund të jetë gjithashtu një faktor. Një analizë nga agjencia e BE-së për drogën dhe Europol përshkruan se si një bandë shqipfolëse ndërmori së fundmi hapin e pazakontë për të marrë kontrollin e importit dhe shpërndarjes së kokainës. Normalisht, importuesit punojnë veçmas nga tregtarët me shumicë dhe tregtarët e rrugës.

“Duke përdorur mjete të sofistikuara komunikimi të koduara, drejtuesi i organizatës, me qendër në Ekuador, negocioi drejtpërdrejt me kartelet e drogës së Amerikës së Jugut, organizoi dërgesa të mëdha kokaine në portet kryesore të Evropës dhe, me ndihmën e bashkëpunëtorëve me bazë në Itali, Holandë dhe Shqipëri, gjithashtu organizoi shpërndarjen për konsumatorët në të gjithë Evropën.

Kokaina u kontrabandua përtej kufijve evropianë e fshehur në automjete të pajisura me ndarje të fshehura. Kriminelët pastronin të ardhurat e tyre duke përdorur një sistem alternativ nëntokësor të dërgesave me origjinë kineze, i njohur si sistemi fei ch'ien, i ngjashëm me sistemin e transferimit të hawala.

Shefat e kartelit duket se e kanë lexuar Rikardon e tyre. Globalizimi - gjoja në tërheqje diku tjetër - është i gjallë dhe po fillon kur bëhet fjalë për drogat ilegale”.

Mund të ndodhë gjithashtu që organizatat kriminale të kenë marzhe aq të konsiderueshme fitimi sa të jenë në gjendje të "thithin goditjet inflacioniste", thotë Groshkova.

 Europa wshtw njw dashuri e ashpwr

Kryeministri, Edi Rama, është pritur nga homologu i tij holandez Mark Rutte , ndërsa po zhvillojnë edhe një konferencë të përbashkët.

 

 


 

Të fundit