Flash News

Bota

What is behind the deadly wave of fires in Europe?

What is behind the deadly wave of fires in Europe?

Large fires in Europe, which started spreading earlier this year, have become more frequent, causing more damage and becoming more difficult to put out.

And scientists say the fires are likely to get worse as climate change intensifies unless action is taken.

The mass migration of Europeans from rural to urban areas in recent decades has neglected forests and left them at the mercy of droughts and heat waves that are becoming more common amid global warming. And, a small spark can cause an "inferno".

Fighting forest fires in Europe has never been more difficult. In this text you can understand why.

What is causing wildfires in Europe?

The continent's so-called rural exodus began in the second half of the last century, as Europeans moved to cities in search of a better life, and this exodus has left large rural areas behind and made them vulnerable.

Forest areas are filled with combustible material, said Johann Goldammer, head of the Global Center for Fire Monitoring, which is a United Nations advisory body. Combustible materials include rotting tree trunks, fallen branches, leaves and dried grass.

"That's why we have unprecedented risk from wildfires: because never before in history — say in the last 1,000 or 2,000 years — has there been so much flammable material around," he said.

"The landscape is becoming explosive," he added.

Carelessness with small sparks is sometimes enough to start a wild fire. In Portugal, where more than 100 people died in wildfires in 2017, authorities have stated that 62 percent of wildfires are occurring as a result of agricultural activities, such as stubble burning.

Is global warming a factor in wildfires?

Climate change has added a new and frightening dimension to wildfires and made them even more threatening.

Kjo është veçanërisht e vërtetë në Evropën jugore, ku shpeshtimi i kushteve të motit që shkaktojnë zjarre – temperaturat e larta, thatësira dhe erërat e mëdha – i kanë bërë zjarret e egra gjatë verës “një normë të re”, tha Friederike Otto, ligjëruese e Shkencave Klimatike në Institutin Grantham për Ndryshime Klimatike në Kolegjin Mbretëror të Londrës.

Gjatë këtij muaji, nga Bashkimi Evropian theksuan se në pesë vjetët e fundit, blloku ka qenë dëshmitar i zjarreve të egra më intensive në histori dhe se thatësira aktuale e kontinentit mund të përkeqësohet. Sipas Kombeve të Bashkuara, rajoni i Mesdheut po nxehet 20 për qind më shpejt sesa mesatarja globale.

Statistikat e BE-së për zjarret e dëshmojnë këtë problem. Numri i fshatrave evropiane që janë djegur është mbi trefish më shumë gjatë këtij viti, me pothuajse 450.000 hektarë të djegur deri më 16 korrik, krahasuar me një mesatare prej 110.000 hektarësh në të njëjtët muaj gjatë periudhës 2006-2021.

Deri më 16 korrik, Evropa ka qenë dëshmitare e pothuajse 1.900 zjarreve të egra, krahasuar me një mesatare prej 470 zjarresh në vitet 2006-2021.

A kanë ndryshuar zjarret e egra?

Thatësirat dhe valët e të nxehtit që lidhen me ndryshimet klimatike, kanë bërë më të vështirë luftimin e zjarreve të egra, pasi kushtet klimatike i bëjnë ato që të përhapen më shpejt. Shkencëtarët argumentojnë se ndryshimet klimatike do të vazhdojnë ta bëjnë motin edhe më ekstrem dhe zjarret e egra do të jenë më të shpeshta dhe më shkatërruese.

Kjo përfshin edhe të ashtuquajturat “megazjarre” – flakë aq të mëdha sa që praktikisht janë të pandalshme.

Problemet e Spanjës me zjarret e egra gjatë këtij viti nisën në fillim të pranverës, kur shteti regjistroi valën më të hershme të të nxehtit në dy dekada. Temperaturat në shumë qytete spanjolle arritën në mbi 40 gradë Celsius – temperatura që zakonisht regjistrohen në mes të verës.

Portugalia fqinje po ashtu regjistroi majin më të nxehtë në nëntë dekada, kur 97 për qind e tokës u klasifikua si thatësirë e madhe. Në Francë, po ashtu maji i këtij viti ishte më i nxehti në histori.

“Ne nuk do të jemi në gjendje të parandalojmë plotësisht zjarret e egra”, tha Otto nga Kolegji Mbretëror i Londrës. “Ne duhet të mësohemi të jetojmë me këtë”, shtoi ajo.

Si të bashkëjetohet me më shumë zjarre të egra?

Shkencëtarët thonë se nuk ka vend për të humbur shpresën, pavarësisht pamjeve të tmerrshme të zjarreve dhe ngarkesës së shërbimeve të zjarrfikësve që po luftojnë me to.

“Kjo nuk është vepër e Zotit”, tha Otto teksa foli për intensifikimin e zjarreve të egra. “Kjo, në shkallë të madhe, është vepër e jona dhe ne kemi shumë fuqi që ta ndryshojmë këtë gjendje”.

Gjërat që mund të bëjmë për t’u përshtatur me situatën përfshijnë edhe dhënien fund të djegies së lëndëve fosile dhe edukimin e njerëzve për ngrohjen globale, tha ajo.

Menaxhimi i pyjeve gjithashtu duhet të rishikohet, tha Amila Meskin, këshilltare e politikave në Shoqatën Evropiane të Pyjeve, me seli në Bruksel. Kjo shoqatë përfaqëson kompanitë, ndërmarrjet dhe agjencitë qeveritare pyjore në 25 shtete evropiane.

Projects such as water conservation schemes, mixed forest species and wetland restoration have already started in some states.

However, the effects of these projects are not expected to be seen very soon. Short-term planning in forestry can take over 50 years, and fundamental change will take decades.

Meskin said he sees a general lack of interest in rural jobs and added that he has noticed that forestry is not a very popular business. This situation, according to her, must change.

According to Meskin, perhaps the shock of the wildfires will spur a new public interest in forest care.

"It's a very emotional thing to see the forests burning," Meskin said. "It is a very, very sad situation"./ REL

Latest news