Flash News

Bota

How will the El Nino phenomenon affect the weather around the world?

How will the El Nino phenomenon affect the weather around the world?

Countries around the world are bracing for extreme weather later in the year as the world faces El Niño - the climate phenomenon that triggers tropical cyclones in the Pacific, as well as torrential rains and the risk of flooding, in the Americas and regions others.

On Thursday, the US Oceanic and Atmospheric Administration declared that El Nino is coming.

In the last three years, this phenomenon has been dominated by another phenomenon, La Nina. Scientists believe that this year is worrying.

The last time El Nino was in full force was 2016, when the world recorded its hottest year ever. Meteorologists expect that this year's El Nino, mixed with climate change, will face the world with even higher temperatures.

Experts are also worried about what could happen to the oceans. The extent of El Nino means that waters in the eastern Pacific are warmer than usual.

However, even before El Nino started, in May, the average sea temperature was 0.1 percent higher. This phenomenon can make climate conditions even more extreme.

"We are in unprecedented territory," said Michelle L'Heureux, a meteorologist at the Center for Climate Prediction.

This year, El Nino could result in losses of $3 trillion globally, according to a study published last month in the scientific journal Science, as extreme weather affects agricultural production, the production of other goods and helps spread disease. .

Governments in vulnerable states are taking notes.

Peru has set aside $1.06 billion to deal with damage caused by El Nino, while the cyclone-prone Philippines has set up a special government to deal with what might happen.

El Nino is a natural climate phenomenon that warms the waters to abnormal temperatures in the eastern Pacific. It is created when the winds that blow in the east-west direction, decrease the intensity, or take the opposite direction, changing the air pressure.

Megjithatë, shkencëtarët nuk janë 100 për qind të bindur që këto kushte rezultojnë me një fenomen të tillë. Në periudhën 2015-2016 – kur është regjistruar El Nino-ja më e fuqishme në histori – gjallesat dhe bimët nënujore e kanë pësuar keq.

Ujërat e ngrohta në lindje të Paqësorit barten më pas të atmosferë, duke nxitur stuhi. Në kohën e aktivitetit të El Ninos, jugu i Shteteve të Bashkuara përjeton mot të ftohtë dhe të lagësht, derisa pjesë tjera në perëndim të SHBA-së dhe Kanadasë, janë më të nxehta dhe më të thata.

Aktiviteti i uraganeve bëhet më i lëkundshëm, pasi stuhitë nuk arrijnë të formohen në Atlantik, për shkak të ndryshimit të drejtimit të erës. Mirëpo, ciklonet tropikale forcohen.

Some parts of the central and southern Americas face torrential rainfall, although the Amazon region usually suffers from dry climatic conditions.

Australia, on the other hand, faces extreme heat, drought and forest fires.

Although climate change becomes more visible when El Nino occurs - with high temperatures, or torrential rains - it is not yet known exactly whether climate change affects the phenomenon itself. Scientists are not sure if climate change will change the balance between El Nino and La Nina, to make either of them more frequent or less frequent./ REL

Latest news