Flash News

Ditari i Opozitës

Malltezi: After secret negotiations for the construction of HPPs, Rama declares Vjosa a National Park, but where is the park?

Malltezi: After secret negotiations for the construction of HPPs, Rama declares

The head of the Department of Environment in DP, Jamarbër Malltezi, has stated that after the declaration of Vjosa National Park, another reality is hidden from the one that the government serves.

In a statement to the media from the blue headquarters, Malltezi said that the waste water of Gjirokastra, Tepelena, Përmet and Memaliaj flows into Vjosa. Likewise, according to Malltez, the oil industry also pours waste into the waters of Vjosa.

Malltezi mentions the HPPs of Kalivaç and Poçemi, which affect the territory around Vjosa.

The Democrat adds that even though it has been a week since Vjosa was declared a National Park, until now no park has been built, as Prime Minister Rama declared.

Maltezi's statement:

Edi Rama declared the Vjosa River as a National Park. But before it is a name and desire, a National park becomes such through some strict criteria. According to the law on protected areas, pollution is not allowed in the National Park.

In reality:

1. The wastewater of Gjirokastra, Tepelena, Përmet and Memaliaj (as well as dozens of villages along the way) is discharged into Vjosa (0 wastewater treatment plant)

2. The oil industry discharges waste from oil extraction (eg Gorishti) - 0 wastewater treatment plants before being discharged into Vjosa.

3. The bed of Vjosa is damaged every day by coastal quarries, including those of Piro Lutaj's brother in Poçem and Kapllan-pallati in Varibob right on the edge of Vjosa, but they do not feel at all about the law that they give bribes and votes to the Sultan.

4. What about HEC Kalivaç and HEC Poçem, which the Sultan gave to the Turks, what is being done? HEC in the National Park?

Edi Rama's secret negotiations for the construction of hydropower plants in Vjosa produced mocking news for Albania 6 years ago. 228 scientists from 33 European countries wrote that the EIA report for HEC Pocem that the Sultan had just signed to a Turkish company had over 60% copy-paste content. No response from Rama and no responsibility from the state. The Kopjacs followed the facade-government copies of the Sultanate of Rama.

Tani Sulltani deklaroi se e ka shpallur Park Kombëtar. Por, a duhen zbatuar disa rregulla, apo ç’i deshe? A duhet të ketë një debat të gjerë mes gjithe grupeve te interesit përfshi mjedisore, ekonomiste, inxhiniere, urbaniste dhe banorë, mbi strategjinë e mbrojtjes së mjedisit dhe zhvillimit të qendrueshëm? A duhen, fillimisht biologët, që të paguhen për të shqyrtuar speciet e rrezikuara dhe habitatet kritike dhe paraqitur hartat e rëndësisë biologjike, apo ç’e deshe?

Lumi Vjosa ka nevojë të mbrohet, por edhe të përdoret për të përmirësuar jetët e banorëve, përfshi nevojat për ujë, bujqësi e turizëm. Duhen përgatitur hartat e habitateve me rëndësi kritike që do ishin baza e zonimit të zonës së mbrojtur. Diskutimet e hapura mes gjithë të interesuarve, e jo fasada, do duhej të ishte qasja e duhur.

Still, today a week after the announcement, there is still no map of the Park. Where is the Park? Which part will be protected? There are neither maps of critical biological habitats nor public discussions about which areas should be protected.

The Protected Areas Agency website has no reference to the Vjosa River as a National Park. The geoportal of protected areas, not only does not have Vjosa as a Park, but there is nowhere, in any part of the river, any critical habitat marked for protection.

Apparently, the Vjosa Park will be like the Orbital Park of Erion Veliaj, which does not exist anywhere on the map.

Malltezi: After secret negotiations for the construction of HPPs, Rama declares

Latest news