Flash News

Kosova

EU demands removal of special police and barricades in northern Kosovo - warns meeting of negotiators

EU demands removal of special police and barricades in northern Kosovo - warns

EU foreign policy chief Josep Borrell called on Serbia and Kosovo to reduce tensions on the ground by immediately withdrawing special police units and removing barricades, while announcing a meeting in Brussels of negotiators on both sides, in the following days.

Mr. Borrell said in a statement that further provocations and actions that are not coordinated are unacceptable and that the leaders of both sides are responsible for any possibility of endangering the security and well-being of communities in both countries.

He reiterated that the talks facilitated by the European Union are the only platform for resolving outstanding issues.

"The arrival of the heads of the negotiating teams in Brussels in the coming days is a positive first step. It is essential that they come up with a mandate to discuss the way forward and find sustainable solutions that are in the interest of the citizens ", stressed Mr. Borrell, underlining that he expects Kosovo and Serbia to create a favorable environment for reconciliation and regional stability, which is essential for reaching a comprehensive and legally binding agreement to normalize relations between them.

Groups of Serb citizens have been blocking roads to the Kosovo-Serbia border crossing in Jarinje and Brnjak, in the Serb-majority north, for the seventh day in a row, in protest of the Kosovo government's decision to implement the reciprocity measure. with Serbia for car license plates.

The Kosovo authorities have expressed their readiness to lift the reciprocity measure if Serbia vows to do the same for cars with Kosovo license plates traveling through Serbia.

Por, zyrtarët në Beograd, që kundërshtojnë pavarësinë e Kosovës të shpallur në vitin 2008, kanë hedhur poshtë një gjë të tillë duke kërkuar që njësitë e posaçme të policisë së Kosovës të largohen nga veriu dhe autoritetet në Prishtinë të heqin masën e vendosur më 20 shtator. Serbia ka hedhur poshtë mundësinë e vazhdimit të bisedime në Bruksel pa u përmbushur këto kushte, ndërsa ka ngritur gatishmërinë luftarake të trupave të saj në afërsi të kufirit me Kosovën.

Të shtunën autoritetet në Kosovë thanë se është djegur Qendra e Regjistrimit të Automjeteve në ndërtesën e e komunës së Zubin Potokut, ndërsa në një tjetër qendër të tillë në komunën e Zveçanit janë hedhur bomba, që nuk kanë shpërthyer.

Kryeministri i Kosovës, Albin Kurti, tha se individë ose grupe të cilave sundimi i ligjit dhe rendi e siguria publike ua rrezikon aktivitetin kriminal po e sulmojnë shtetin e Kosovës dhe po e cenojnë paqen. Ai diskutoi këto cështje një natë më parë në Këshillin e Sigurisë së Kosovës dhe të dielën edhe me opozitën.

Sekretari i Përgjithshëm i NATO-s, Jens Stoltenberg, tha të dielës se ka biseduar me presidentin e Serbisë dhe kryeministrin e Kosovës për “nevojën e uljes së tensioneve në veriun e Kosovës. Është thelbësore që Beogradi dhe Prishtina të përmbahen dhe t’u kthehen bisedimeve”, shkroi ai në rrjetete sociale, duke theksuar se mandati i KFOR-it ëstë siguria dhe lëvizja e lirë për të gjithë.

Mijëra trupa të udhëhequra nga NATO-ja kujdesen për paqen dhe sigurinë në Kosovë.

The calls for content were joined by the German Ambassador to Pristina Jorn Rohde, who in a post on social networks said that the situation in the north should be calmed down, while calling on the parties to speak, as he said, with each other, instead of talk about each other./VOA

Latest news