Flash News

E-TJERA

Serious damage caused by daily aspirin intake

Serious damage caused by daily aspirin intake

People who do not suffer from heart disease should not take aspirin daily. This is stated in the preliminary instructions of a weighty group of American experts. If the guidelines take final form, they will completely change the recommendations given in 2016 that suggested the use of low-dose aspirin to prevent heart attacks and strokes.

People who do not suffer from heart disease should not take a low daily dose of aspirin, 81-100 milligrams, to prevent possible heart attacks, says the guidelines circulated by a weighted organization in the field of health.

The American Preventive Services Working Group is an independent expert body that analyzes research and medical literature to provide periodic recommendations for measures to be taken to protect public health. The working group already says that the risk of bleeding in people over 60 is greater than the protection that aspirin can provide.

Serious damage caused by daily aspirin intake

"According to the latest data, we already recommend that people 60 and older do not start taking aspirin, as the harm is greater than the benefit," says Dr. John Wong, representative of the working group.

On the other hand, the new recommendation says that people in their 40s can probably take low-dose aspirin if they are not at risk of internal bleeding. Also, the recommendation says that for people aged 40-59 who are at risk of developing cardiovascular disease, the benefits of aspirin use are small. The working group recommends that aspirin should be taken after consulting a doctor.

"It is a very significant development, especially for the use of aspirin by elderly patients who have never had heart problems but who want to prevent them. It is a large segment of the population that takes aspirin for this reason , " he says. Dr. Lauren Block, of the Feinstein Institute for Medical Research.

Rekomandimet e reja mund të ndikojnë tek miliona njerëz në mbarë botën. Sëmundjet e zemrës janë shkaku kryesor i vdekjeve në Shtetet e Bashkuara, me rreth 659 mijë vdekje në vit sipas CDC-së (Qendrave për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve). Goditjet në tru janë shkaku i pestë i vdekjeve, me rreth 150 mijë në vit.

"Po u kërkojmë pacientëve që janë të shqetësuar për mundësinë e një ataku kardiak që të bisedojnë për këtë çështje me doktorin e tyre. Është e rëndësishme ta dinë se aspirina mund të shkaktojë dëme serioze dhe se ky rrezik rritet me kalimin e moshës", thotë Dr. John Wong, përfaqësues i grupit të punës.

Aspirin is best known as a pain reliever, but it also serves as a blood thinner that can reduce the chance of thrombosis. For years, doctors have recommended taking aspirin daily in small doses for people who have already had a heart attack or stroke. The new guidelines do not change the recommendation for this category of patients. Recent studies, however, highlight the risk of hemorrhage, either through ulcers or in the digestive system, which can be fatal./VOA

Latest news