Flash News

E-TJERA

He had received over 100,000 euros/ The Facebook accounts of Kosovars were stolen, the 28-year-old man was arrested in Tirana

He had received over 100,000 euros/ The Facebook accounts of Kosovars were

The Tirana police arrested a 28-year-old man after it turns out that he cheated several Kosovar citizens by taking more than 100 thousand euros. According to the police announcement, Liridon Peka, a 28-year-old resident of Tirana, was placed in handcuffs.

He stole the Facebook accounts of some Kosovar citizens and through them he asked for money from their relatives. The police seized 7 bank cards, 2 laptops and dozens of withdrawal receipts.

Police notification:

After several months of investigations, the coded police operation "Account" for the attack on computer fraud is finalized.

The operation, from Unit "C" for the Investigation of Computer Crimes in the Department of Criminal Police in DPSSH, in cooperation with the Local Police Directorate of Tirana, under the direction of the Prosecutor's Office of Tirana.

He stole the accounts of various Kosovar citizens, on the Facebook social network, and used them to obtain sums of money from the families and relatives of the citizens whose accounts were stolen, the 28-year-old was identified and arrested.

The 28-year-old received various amounts of money (over 100,000 euros in total) from the family members and relatives of the Facebook account holders, after he had sent them messages that he needed money.

7 bank cards, 2 laptops, other computer equipment and 62 mandates issued after the withdrawal of monetary amounts were seized.

Unit "C" for the Investigation of Computer Crimes in the Department of Criminal Police in the General Directorate of the State Police, after reports received from several Kosovar citizens, about the theft of their accounts on social networks and their use to demand money from family members them, in cooperation with the Tirana Local Police Directorate, under the direction of the Prosecutor's Office at the Tirana Judicial District Court, organized and finalized the coded police operation "Account", for documenting this criminal activity, identifying the author and bringing him to justice legal.

As a result of this operation, it became possible to capture and execute the security measure "Arrest in prison", assigned by the Court of the Judicial District of Tirana, for the citizen:

LP, 28 years old, resident in Tirana.

Nga veprimet hetimore dyshohet se ky shtetas, në bashkëpunim me shtetas të tjerë, ka vjedhur llogaritë e shtetasve të ndryshëm kosovarë, në rrjetin social facebook, dhe më pas ka komunikuar me familjarët dhe të afërmit e këtyre shtetasve, për t’iu kërkuar shuma të ndryshme parash, me pretendimin se ishte në spital ose për arsye të tjera.

Pasi kanë marrë mesazhet në rrjetet sociale, familjarët dhe të afërmit kanë dërguar shumat e parave me anë të rrjetit të transfertave monetare. Shuma e përfituar nga kjo veprimtari kriminale është mbi 100 000 euro.

Në cilësinë e provës materiale janë sekuestruar 7 karta bankare, 2 laptopë, pajisje të tjera kompjuterike dhe 62 mandate të lëshuara nga filialet e rrjetit të transfertave monetare, pas tërheqjes së shumave monetare nga ky shtetas.

At the direction of the Prosecutor's Office, work continues to identify and bring to the fore the legal responsibility of other citizens involved in this criminal activity.

The materials were handed over to the Prosecutor's Office at the Tirana Judicial District Court, for the criminal offense "Computer Fraud", committed in cooperation.

Latest news