Flash News

E-TJERA

Report: How drug trafficking in the EU is controlled by Albanian gangs, the Port of Durrës plays a key role

Report: How drug trafficking in the EU is controlled by Albanian gangs, the Port

The influence of Albanian-speaking drug groups and gangs is increasingly increasing in the countries of the European Union, according to the report "Drug-related health and security threats in the Western Balkans", by EMÇDA.

The Western Balkans region lies at the intersection of several major drug trafficking routes. Cannabis, cocaine, heroin and synthetic drugs are smuggled in and out of the region.

The report notes that infrastructure linked to the union's countries has increasingly been exploited by Western Balkan gangs, "where some networks now appear to be involved throughout the supply chain, from manufacturing in South America and importing to EU, both wholesale and local distribution."

EMÇDA emphasizes that the high demand for drugs and the high profits from trafficking are the key reasons that have encouraged Albanian drug gangs to engage in illegal trafficking.

"Criminal networks in the Western Balkans have a significant impact on security, governance and the rule of law in the Region. Some of these networks also appear to be active in the EU, with involvement in the production, trafficking and distribution of drugs. Organized criminal networks from the Western Balkans appear to be polycriminal, often engaged primarily in drug trafficking, but also in other illegal activities, including arms smuggling, human trafficking and money laundering," the report says.

The role and influence of BP criminal networks in EU drug markets

Criminal networks from Bosnia and Herzegovina, Montenegro and Serbia are involved in a wide range of criminal activities, including the theft of cars and other luxury goods. The gangs from Albania have reportedly developed a reputation for robbing properties and luxury cars in Western Europe.

Also, according to the report, there are data that Albanian criminal networks have recently been involved in extensive drug trafficking, including close ties with the Italian mafia 'Ndrangheta.

Involvement in cocaine trafficking appears to have been a game-changer for Western Balkan networks, leading to their emergence as key players in the EU drug market. These groups have gradually increased their involvement in the cocaine trade and are now orchestrating trafficking operations from Latin America directly to European ports.

Përfshirja e tyre në trafikimin e kokainësi ka orientuar në dy pika strategjike për transportin e lëndës narkotike, në Belgjikë dhe Holandë. Zgjedhja e këtyre dy vendeve është ndoshta për shkak të rolit qendror që portet e Antëerp dhe Roterdam tani luajnë në importimin e drogës BE-së.

Grupet e Ballkanit Perëndimor tani duket se janë gjithashtu aktorë të rëndësishëm në tregjet e kokainës, heroinës dhe kanabisit të vendeve të tjera të Evropës, si Gjermania, Italia, Spanja, Zvicra dhe Mbretëria e Bashkuar.

Çmimet e kanabisit

Bazuar në të dhënat e disponueshme, çmimi mesatar i shitjes me pakicë i kanabisit bimor në rajon ndërmjet viteve 2018 dhe 2020 ishte rreth 6 euro për gram, ku Shqipëria kishte çmimin mesatar më të ulët (4 euro/g) dhe Serbia më të lartë (7.4 euro/g). Përdoruesit mund të blejnë kanabis bimor në sasi që variojnë nga 0.8 deri në 1.2 gram për një minimum prej 4 euro në Shqipëri – ku mund të blihet edhe 10 gram me një çmim të zbritur prej rreth 30 euro.

Rritja e rolit të porteve të Ballkanit Perëndimor

Disponueshmëria e kokainës në BE është në nivelin më të lartë të të gjitha kohërave, me sasi rekord që janë kapur në Evropë çdo vit që nga viti 2017. Edhe pse ka pasur disa konfiskime të mëdha të drogës në rajonin e Ballkanit Perëndimor në të kaluarën, të dhënat vazhdojnë të sugjerojnë se, në përgjithësi, kontrabanda e kokainës në rajon është shumë e kufizuar në shkallë kur krahasohet me vendet kryesore të BE-së.

Të dhënat paraprake të konfiskimeve në 2021 dhe 2022 tregojnë se roli i luajtur nga portet detare në rajonin e Ballkanit Perëndimor, veçanërisht në Shqipëri dhe Mal të Zi, mund të jetë në rritje.

For example, media reports indicate that in the port of Durrës, Albania, 143 kilograms of cocaine were seized in April 2021 and 119 kilograms in December 2021 (Java Neës, 2022. Similarly, in the port of Tivar, Montenegro, 1.4 tons were seized in August 2021 and a seizure of 500 kilograms was reported in January 2022. Kosovo seized a shipment of 400 kilograms of cocaine in May 2021 after it was smuggled through the Albanian port of Durrës.

Dokumenta bashkëngjitur

Latest news