Flash News

E-TJERA

The fall of the euro "crushes" exports, they fall 22% in August, the strongest contraction since the pandemic

The fall of the euro "crushes" exports, they fall 22% in August, the

The decline in exports continued in August, deepening compared to the previous month, as a reflection of the consequences that the fall of the euro is having on exporters, but also the unfavorable price situation in the international stock markets.

INSTAT announced that in August 2023 exports of goods reached the value of 27 billion ALL, decreasing by -21.9%, compared to the same period of the previous year. This is the deepest monthly decline this year and the strongest since 2020, when exporters suffered most of all the consequences of the pandemic.

In January, sales abroad expanded by 20.2% on an annual basis, while in February they expanded by only 2.8%. The decline started in March, with 11.7%, deepened in April with 19.3% and followed the negative trend in May with -11.7%. In June the contraction deepened again to 17.3%, to slow down in July to -4%, jumping in August with -21.9%.

As never before, all groups are decreasing in value, with the exception of "Chemical and plastic products", which still has a very small weight in total exports, with only 3.4%.

The two groups that recorded the biggest contraction in August are "construction material and metals", with 50.9% and textiles and shoes with 18.6%. Foreign sales for "food, beverages and tobacco" and "machinery and spare parts" were also on the decline, which were the two sectors with the best performance of exports in recent years.

According to INSTAT, During the month of August 2023, the reduction of exports by -21.9% was influenced by the groups: "Construction materials and metals" with -14.3 percentage points, "Textiles and shoes" with -3.8 percentage points, "Wood and paper products" with - 1.3 percentage points. While the group: "Chemical and plastic products" had a positive impact with +1.1 percentage points.

The deepening of the fall in August has worsened the performance for the whole 8 months. According to INSTAT, in this eight-month period, exports of goods reached the value of 300 billion ALL, decreasing by -8.6% compared to a year ago.

According to INSTAT, the groups that have negatively affected the annual decrease in exports are: "Construction materials and metals" with -7.8 percentage points, "Minerals, fuels, electricity" with -1.0 percentage points, "Textiles and shoes" with -0.7 percentage points.

Ndërsa pozitivisht kanë ndikuar grupet: “Ushqime, pije, duhan” me +1,7 pikë përqindje dhe “Makineri, pajisje dhe pjesë këmbimi” me +0,4 pikë përqindje.

Fasoni, sektori që po vuan më shumë rënien e euros

Pas një përmirësimi në maj, eksportet e “Tekstile dhe këpucë”, iu rikthyen rënies me bazë vjetore me 8.5% në qershor. E njëjta tendencë vijoi dhe në korrik me -6%. Në gusht tkurrja me bazë vjetore ishte më e thella e këtij viti, me 18.6%.

Sipas eksportuesve, arsyeja kryesore lidhet me rënien e ndjeshme të euros që ul të ardhurat e eksportuesve kur konvertohen në lekë. Faktorë të tjerë që kanë ndikuar janë rritja e pagës minimale që ka shtuar kostot e punës, tkurrja e kërkesës nga jashtë sidomos për këpucë (nga ndryshimi i motit, shitësit e pakicës kanë krijuar stoqe të mëdha), kriza ekonomike në Europë që ka ulur kërkesën si dhe zhvendosja e prodhuesve në Indi e vende të tjera të Azisë për shkak të kostove më të ulëta.

Për 8 mujorin, rënia e eksporteve u thellua në 2.7%, nga 1.27% që ishte reduktimi për 6 mujorin. “Tekstilet e këpucët” mbeten grupi më i madh në vend, me 28% të totalit.

Eksportuesit janë ankuar vazhdimisht te Banka e Shqipërisë dhe Ministria e Financave për pasojat që po jep në aktivitetin e tyre zhvlerësimi i fortë i euros, që aktualisht këmbehet me rreth 107 lekë, nga 118 lekë që ishte mesatarja e 2022.

Mineralet e lëndët djegese i rikthehen rënies në gusht

“Mineralet dhe lëndët djegëse” ranë me 3.3% në gusht me bazë vjetore, pasi u rritën ndjeshëm me 39% në korrik. Ecuria e eksporteve të këtij grupi varet nga energjia si dhe nga numri i anijeve që arrin të dërgojë në një muaj Bankers petroleum, prodhuesi më i madh i naftës në vend.

Për 8 mujorin, grupi ka shënuar një tkurrje prej 4.5%.

Ky grup vijon të mbetet i dyti më i madh në vend me 23% të totalit për 7 mujorin.

Materialet e ndërtimit dhe metalet vijojnë me tkurrjen e ndjeshme

Materialet e ndërtimit dhe metalet vijuan me tkurrjen e ndjeshme dhe në gusht, me -50.9%, duke pasur ecurinë më negative nga të gjitha grupet. Sipas burimeve nga Kurum, një ndër eksportuesit më të mëdhenj në vend, tendenca lidhet me disa faktorë, si rënia e çmimeve, por dhe frenimi i kërkesës.

Për 8 mujorin, ky grup u tkurr me 33%, duke dhënë ndikimin më negativ në ecurinë e eksporteve.

Ky grup është i treti më i madh për 8 mujorin, me 17.4% të totalit.

Ushqimet, pijet dhe duhani, me rënie

“Ushqimet, pijet dhe duhani” janë sektori që kanë pasur ecurinë më të qëndrueshme të eksporteve këtë vit. Në korrik ky grup i rriti eksportet me gati 20%. Megjithatë në gusht, ky grup shënoi një rënie relativisht të fortë me 9.7% me bazë vjetore, si rrjedhojë e motit të pafavorshëm që ndikoi në reduktimin e prodhimit.

Gjithsesi për 8 mujorin, ky grup është zgjeruar me 17.5%, duke pasur ecurinë më të mirë, ndërsa mbetet i katërti më i madh me 12.8% të totalit

Industria automotive me rënie në korrik, nga kursi

Eksportet e Makineri, pajisje, pjesë këmbimi ishin deri në muajin mars grupi që po shënonte ecurinë më të mirë të eksporteve si rrjedhojë e zgjerimit të fabrikave që punojnë në industrinë mbështetëse automotive. Por, në prill, edhe ky grup shënoi rënie të eksporteve me 5.9% me bazë vjetore. Megjithatë në maj, grupi iu rikthye rritjes, duke u zgjeruar me 10.5%. por, në qershor grupi shënoi sërish rënie, me 4.8%. Tkurrja vijoi dhe në korrik me -3% dhe u thellua në gusht, në 14.3. Sipas përfaqësuesve të kompanive, ecuria negative lidhet me pasojat që po jep zhvlerësimi i euros në aktivitetin e fabrikave që prodhojnë ose montojnë pjesë këmbimit për industrinë automotive.

Për 8 mujorin grupi është rritur me 5.6%, teksa përbën 8.8% të totalit të eksporteve.

Ulet deficiti
Në këtë tetëmujor eksportet e mallrave arritën vlerën 300 mld lekë, duke u ulur me -8,6 % krahasuar me një vit më parë, ndërkohë importet e mallrave arritën vlerën 577 mld lekë, duke u ulur me -5,0 %, krahasuar me një vit më parë. Deficiti tregtar arriti vlerën 277 mld lekë, duke u ulur me -0,8 %, krahasuar me të njëjtën periudhë të 2022.

Bien eksportet me Itali e Spanje
Në muajin Gusht 2023, vendet me të cilët Shqipëria ka pasur ulje më të madhe të eksporteve, në krahasim me Gusht 2022 janë: Italia (15,5 %), Spanja (64,4 %) dhe Gjermania (42,0 %). Ndërsa vendet me të cilat eksportet kanë pasur rritje më të madhe, janë: Kosova (27,9 %) dhe Greqia (32,2 %).

Gjatë këtij tetëmujori vendet me të cilët Shqipëria ka pasur ulje më të madhe të eksporteve, në krahasim me një vit më parë, janë: Italia (11,0 %), Gjermania (28,3 %) dhe Kina (23,2 %). Ndërsa vendet me të cilat eksportet kanë pasur rritjen më të madhe, janë: Kosova (10,0 %), Greqia (17,1 %) dhe Spanja (9,9 %).

Në muajin Gusht 2023, vendet me të cilët Shqipëria ka pasur uljen më të madhe te importeve, janë: Turqia (40,1 %), Greqia (56,3 %) dhe Maqedonia e Veriut (19,2) %). Ndërsa vendet me të cilat importet kanë pasur rritjen më të madhe të importeve, në krahasim me Gusht 2022 janë: Italia (1,4 %), Kina (14,1 %) dhe Gjermania (14,5 %).

During this eight month period, the countries with which Albania had the biggest decrease in imports, compared to a year ago, are: Italy (3.8%), Turkey (21.1%) and Greece (22.5%) ). While the countries with the largest increase in imports are: China (31.5%), Germany (9.5%) and Switzerland (78.0%)./MONITOR

Latest news