Flash News

Kosova

The Serbian opposition accuses Vučić of the events in Kosovo

The Serbian opposition accuses Vučić of the events in Kosovo

A part of the opposition parties in the Serbian Parliament have accused the ruling party, the Serbian Progressive Party (SNS) and the Serbian president, Aleksandar Vučić, for the attack in the north of Kosovo, where a Kosovo policeman and three suspected attackers were killed.

The president of the Serbian opposition party, the National Movement of Serbia, Miroslav Aleksic, said on September 26 that President Vucic and the vice-president of the Serbian List, Milan Radoicic, "are the main ones responsible for the bloodshed in Banjska" of Zvecan, Beta agency reported.

Commenting on the video published on September 26 by the Minister of Internal Affairs of Kosovo, Xhelal Sveçla, which claimed to show Radoicic in the Banjska monastery equipped with firearms, Aleksic said that the politics of the Serbian List, SNS and the approach of Vučić suffered a debacle against Kosovo.

"After the armed conflict in Banjska, in which at least four people died, Vucic must resign. Radoicic could not have armed dozens of Serbs in the north without the knowledge and approval of Vucic and the Serbian security services. These two are mostly responsible for the blood spilled in Banjskl", said Aleksic.

Lista Serbe is the main party of Serbs in Kosovo that enjoys the support of Belgrade and Radoicic is on the American blacklist due to corruption and international crime. His name is also linked to the murder of Oliver Ivanovic, an opposition politician in Kosovo.

So far, Lista Serbe and Vučić have publicly defended him. Vuçic has not commented on the claims of Radoicic's involvement in the attack on the Kosovo Police in the north.

The MP from the opposition entity, the pro-European Democratic Party, Sërxhan Milivojević, said that Vučić should resign, because in, as he said, his one-day fight against the Prime Minister of Kosovo, Albin Kurti, the Serbian leader sacrificed young Serbs in Kosovo .

Duke komentuar akuzat e Sveçlës se Radoiçiq udhëhoqi 30 serbë që sulmuan Policinë në Banjskë të duekën, Milivojeviq tha se pjesëmarrja e Radoiçiqit në këtë ngjarje tragjike “nuk do të ishte befasi”.

“Nëse Radoiçiqi ka marrë pjesë në këtë ngjarje, atëherë është e qartë se regjimi në Beograd i udhëhequr nga Aleksandar Vuçiq qëndron prapa çdo gjëje. Nëse Radoiçiqi ose kushdo tjetër ka organizuar këtë gjë pa miratimin apo urdhrin nga Beogradi, ai tashmë do të ishte arrestuar apo do të ishte fundi i Vuçiqit”, tha ai.

Municione dhe armë, për të cilat Policia e Kosovës tha se u gjetën në dhe përreth manastirit në Banjskë. Foto: Bujar Tërstena

Kreu i partisë opozitare të krahut të djathtë, Dveri, Boshko Obradoviq, kërkoi nga Qeveria serbe që të njoftojë për numrin emrat e të vrarëve, të plagosurve dhe arrestuarve në mesin e serbëve në Kosovë.

Ai tha se është “veçmas skandaloze” që pushteti në Serbi po ua lë fajin serbëve në Kosovë.

Ndërkaq, lideri i partisë së krahut të djathtë, Partia e Re Demokratike, Millosh Jovanoviq, tha se ngjarjet e fundit në Kosovë tregojnë se Qeveria e SNS-së duhet të ndryshojë “politikat shkatërruese” sa i përket Kosovës.

“Ky është fundi dhe kjo situatë tragjike tregon se ne duhet të bëjmë ndryshime thelbësore në Serbi. Qeveria duhet të ndryshojë sepse për 12 vjet në pushtet të tyre dhe politikat që nga viti 2008 na kanë sjellë deri te kjo”, tha ai.

Një grup i maskuar dhe i armatosur sulmoi Policinë e Kosovës në Banjskë të Zveçanit – zonë e banuar me shumicë serbe – më 24 shtator, duke lënë të vrarë rreshterin Afrim Bunjaku.

Grupi i armatosur më pas u strehua në manastirin e Banjskës, prej ku vazhdoi përleshjen e armatosur me Policinë e Kosovës.

Authorities in Kosovo said that three attackers were killed and eight people were arrested.

The Minister of Internal Affairs of Kosovo, Xhelal Sveçla, has accused Millan Radoicic, vice president of Lista Serbe - the largest party of Serbs in Kosovo - of having organized and participated in the attack.

The vice president of the Serbian List, Millan Radoicic, during the attack against the Kosovo Police in the north of the country on September 24, according to Minister Sveçla.

On September 26, Sveçla published a video recorded by a drone, which allegedly shows an armed Radoiçiqi in Banjska.

Lista Serbe – the party that has the support of Belgrade – nor the institutions in Serbia have not reacted to Kosovo's accusations about Radoicic's alleged involvement.

The attack has been condemned by the United States and the European Union./Rel

Latest news