Flash News

Kosova

"Vucic cannot be trusted"

"Vucic cannot be trusted"

"Serbs are marching in Kosovo?", "Putin is inciting the next Balkan war?", "Serbian game"... These are just some of the headlines of the German press about the situation in Kosovo and Serbia.

German media reports that on Sunday (October 1), Serbian military vehicles were seen leaving the Kosovo border and heading towards central Serbia. "The government of Serbia may have responded to the calls for withdrawal," writes Die Zeit newspaper.

At the same time, the newspaper recalls that "the Government of Kosovo announced on Saturday that it monitors the movement of the Serbian army from "three different directions" and that it "called on Serbia to ensure the demilitarization of the border area".

Media reports that Serbian President Aleksandar Vucic has denied reports of an increased military presence on the border with Kosovo. He spoke on social networks about the "campaign of lies" against Serbia.

More Bundeswehr troops?

Earlier, the German government warned that tensions could rise, given the apparent increased number of Serbian soldiers on the border with Kosovo. "There should be no further escalation" between Serbia and Kosovo, the Ministry of Foreign Affairs announced on the X network (formerly Twitter) and emphasized that it is important that Serbia "immediately reduce the number of units on the border".

At the same time, the three German parties in power, the Social Democrats (SPD), the Greens and the Liberals (FDP), declared in favor of strengthening the peacekeeping mission of KFOR in Kosovo under the command of NATO. This means the deployment of additional forces of the German Bundeswehr.

"Germany, in consultation with its allies, should urgently check whether KFOR's mandate is fully fulfilled and send more soldiers to Kosovo," Greens politician Anton Hofreiter told Spiegel magazine.

The Bundeswehr currently has 85 soldiers in Kosovo. The mandate, which was last extended by the Bundestag in May, calls for the deployment of up to 400 Bundeswehr soldiers to Kosovo. "There is, therefore, still room for increasing the contingent without the need to change the mandate," Marie-Agnes Strak-Zimmermann, president of the parliamentary defense committee, also told Spiegel.

"There can be no military solution"

Gazeta gjermane Die Welt transmeton një intervistë të publikuar nga gazeta italiane "Republika” me komandantin e përgjithshëm të KFOR-it, gjeneralin italian Michele Ristucci, i cili ndër të tjera thotë: "E vetmja zgjidhje është normalizimi i marrëdhënieve. Nuk mund të ketë zgjidhje ushtarake, vetëm politike. Ne ushtarët mund të krijojmë vetëm kushte sigurie për dialog”.

I pyetur se sa ka ndikuar lufta në Ukrainë dhe Rusi në ngjarjet e fundit në Kosovë, gjenerali Ristucci përgjigjet: "Lufta në Ukrainë ka një ndikim të madh në çështjet globale, e Kosova nuk është imune ndaj saj. Por ajo që ndodhi këtu u shkaktua kryesisht nga dinamika e brendshme”.

Ndërsa në pyetjen se a është ide reale që KFOR-i të zëvendësojë Policinë e Kosovës në veri të Kosovës, gjenerali italian thotë: "Është vendim politik. Ne vlerësojmë çdo hipotezë, vendim dhe zhvillim në koordinim me zinxhirin komandues në NATO dhe jemi të gatshëm të marrim çdo detyrë të mëtejshme”.

„Vučiqi po shfrytëzon metodat e mësuesit të tij Millosheviqit"

"Një gjë është e sigurt," shkruan Frankfurter Allgemeine Zeitung, "vetëm Beogradi mund të pajisë dhe të mbështesë një grup të tillë të parregullt. Madje as në veriun e egër të Kosovës, qytetarët e zakonshëm nuk kanë automjete të blinduara apo granata dore. Kur presidenti i fuqishëm i Serbisë, Aleksandar Vuçiq, tani pohon se nuk dinte asgjë për këtë, duhet të jesh shumë naiv për ta besuar këtë pohim. Vuçiq përdor metodën e mësuesit të tij Millosheviq, ministër i propagandës së të cilit ka qenë edhe vetë: dhuna u delegohet bashkëpunëtorëve të pavarur dhe promovohet sistematikisht, ndërsa në Evropë paraqitet si i shqetësuar dhe bëhet sikur është i gatshëm për negociata, e që në fakt është vetëm përpjekje që të fitojë kohë. Qëllimi i vërtetë është kontrolli i territorit", vlerëson gazeta e Frankfurtit dhe konstaton:

"Citizens who once believed Milosevic's lies, today look ridiculous at best. Anyone who is responsible today and believes or thinks they should believe that Vučić is a man who can be trusted, should think about how they want to be such an attitude after ten years. Vucic is implementing a cynical strategy in Kosovo and it is time to call things by their right name. Not only retrospectively, belatedly, as in the case of Milosevic or Putin, but now. Vučić's distortion of facts is his game. No one is forcing the European Union or Berlin to participate in that game of his"./Taken from DW

Latest news