Flash News

OPINEWS

Do you know yourself about the SPAK law and its commanders Rama & Balla?

Do you know yourself about the SPAK law and its commanders Rama & Balla?

From Jamarber Malltezi

Given that SPAK has started an investigation for over 3 years, that they take the implementation of the law very seriously, that no one can be above the law, etc. I am asking some public questions based on my specific case.

Have you filed a false report against Taulant Balla, former head of the SP Parliamentary Group and currently Minister of the Interior?

In his report, Balla claimed that the land of 5 old families of Tirana had been expropriated according to him by "Shefqet Verlaci and Jake Mane". SPAK has spent millions of euros in salaries for prosecutors and investigators and forced them to work for months in the State Archives, although they published it in the Official Gazette of the state that it was a temporary requisition and not expropriation.

More than 3 years have passed, it has been proven 400% that Taulant Balla made a false report, but SPAK still does not express itself.

Questions for the prosecutor who within a day accepted the summons and signed the initiation of criminal proceedings:

Is Taulant Balla above the law?

4 months ago, although it had Edi Rama's signature on the Tirana KRRT decision, SPAK wrote that it suspected Sali Berisha of changing the destination of the land at the former Partizani Club. Today, prosecutors have confirmed that the change of destination from a sports area to a residential area was carried out by the Technical Council of the KRRT of the Municipality of Tirana - the 10 trusted directors of Edi Rama:

(i) without being requested by the owners of the land,

(ii) the owners of the land have not yet entered into a contract with the construction firm and

(iii) without privatization.

If SPAK - as he writes - thinks that the change of destination is a suspicion based on corruption, then has it started investigations against Edi Rama and his directors for this change?

Did you imprison Edi Rama during this time when you should have started the investigations?

No one is above the law. Not even the prosecutors of SPAK. SPAK has the obligation to apply the law equally, otherwise we are dealing with double standards or, to put it more bluntly, hypocrisy!

Edi Rama has changed his destination in dozens of green and sports areas of Tirana such as:

1. Former Dynamo Club

2. Former Partizani Club

3. Former Club 17 November

4. The former Dajti Club

5. Sports fields beyond the Neurological hospital,

6. The black fields in front of the Mondial hotel,

7. The large flower garden at the unknown partisan that became an office and hotel for Fidel,

8. The large flower garden behind the Palace of Culture that has now given permission for the gradual,

9. The large flower garden at the former Mechanical Plant was turned into a palace for Rama's friends,

10. The green area that included the former QRVA with Edi Rama's signature was turned into 50 buildings,

11. Lulishtja at Sheshi Italia (near the Stadium) became a bar with Edi Rama's signature.

Edi Rama nuk u ndal me ndryshimet e destinacioneve në qytet, por kafshoi edhe zonën e mbrojtur të Parkut të Madh të Liqenit duke kthyer në zona banimi:

a.       ish liqenin e thatë

b.      kodra sipër liqenit

c.       leje për gradaçela tek ish lokali Lion Park dhe

d.      ish hotelin Sheraton e ktheu në xhungël gradaçelash.

A ështëarrestuar në vijim të hetimeve Edi Rama për të gjitha këto apo ai është mbi ligjin? Apo për të aplikohet thënia e Luigjit 15-të, “Ligji jam unë”?

Po për lejet e kundraligjshme të ndërtimit që ka lëshuar Edi Ramanë zona sportive pa ndryshuar më parë destinacionin?

Edi Rama dha leje ndërtimi për (1) pallatin Ambasador 3 (ku banon ministri aktual i brendshëm, miku i trafikantëve të drogës dhe promovues i 5 prokurorëve të Elbasanit për në SPAK), dhe (2) pallatin përballë Stadiumit Selman Stërmasi ndërkohë që Plani Urban i kish caktuar zona sportive. Po leja për gradacelë 44 katëshe tek toka e ish Klubit Sportiv Dajti kur edhe Plani Urban që e miratoi vetë lejon ndërtime deri 9 katëshe?

A është Edi Rama mbi ligjin? Apo Rama është ligji që duhet ta zbatojnë prokurorët e SPAK-ut?

Dy vitet e fundit Edi Rama ka lëshuar leje ndërtimi edhe brenda zonës qendrore të Parkut Kombëtar të Butrintit si tek Gjiri i Manastirit edhe tek Kepi i Stillos. Kjo është vepër penale pasi është në shkelje të Ligjit të Zonave të Mbrojtura. Parku Kombëtar gëzon ndër nivelet më të larta të mbrojtjes por për Edi Ramën ligji duket teknikalitet bezdisës.UNESCO reagoi me indinjatë ndaj shkatërrimit të Parkut Kombëtar të Butrintit për interes të xhepit të Edi Ramës e miqve të tij, e kjo gjë shqetëson çdo Shqiptar, por mesa duket jo SPAK.

Dini gjë për këtë zotërinj prokurorë, apo keni hetuar dhe ju rezulton thashethem kafeneje apo akuzë politike?

Prokurorët e SPAK refuzuan të pranonin si prova deklaratat e Edi Ramës në Kongresin (9 Prill 2022) dhe Asamblenë e PS (7 Maj 2022) ku deklaroi: “SPAK-i në këtë rast ka një detyrim që e tejkalon shtetasin e ndaluar familjarisht të hyjë në Shtetet e Bashkuara… Jemi vetëpërmbajtur, deri ku tani nuk mban më, Përballë kësaj tallje të madhe, durimi ynë po soset. Zonja dhe Zotërinj të SPAK-ut zgjohuni! Po deligjitimohet SPAK-u dhe i gjithë sistemi i ri i drejtësisë”.

Vetëm pak ditë pas këtij urdhrit publik të Edi Ramës, prokurorja e SPAK ndonëse kinse kishte hetim pa emra, ka nisur 6 shkresa për hetim pasuror brenda një dite (29.04.2022 me numrat e protokollit nga 3607 deri 3612) duke hetuar deri tek mbesat e Sali Berishës dhe madje edhe për kohën kur ato ende nuk kishin lindur! Pra, jo hetim për ndonjë vepër konkrete penale, por hetim pasurie për 3 breza. Me 12.02.2024 Edi Rama na sqaroi kur deklaroi “duke qenë NE ata që e garantojmë drejtësinë qëështë e lirë të veprojë”, e ne sot jemi dëshmitarë se si veprohet.

A nuk dëshmohet presioni dhe nënshtrimi ndaj Edi Ramës?

Prokurorja (e sjellë në SPAK nga Elbasani) sekuestroi dosjen civile për shpifje që Prof. Malltezi kish paditur Taulant Ballën. Ky veprim ndërkohë që procesi gjyqsor vijonte në gjykatë ishte dhunim i të drejtave kushtetuese për një proces të rregullt.

A janë prokurorët e SPAK mbi ligjin dhe mund të shkelin të drejta kushtetuese të shtetasve nëse shohin se cënohen interesat e Taulant Ballës?

Duke ju rikthyer çështjes së stisur politikegjatë hetimeve mbi 3 vjecare ka rezultuar se:

1.      Toka ku komunistët vendosen ish Klubin ishte private e jo publike. Toka ju përkiste 5 familjeve themeluese të Tiranës dhe nuk ishte shpronësuar nga Italia por rekuizuar përkohësisht dhe vijoi të ishte private edhe në 1945 para se të grabitej nga komunistët;

2.      Procesi i kthimit të pronës tek pronarët legjitime nisi qysh në 1995. Në 1996 pronarët e tokës morën vendime të (i) njohjes së pronës, (ii) kthimit të pjesshëm të saj dhe (iii) të drejtën e parablerjes.

3.      Kthimi i tokës tek pronarët zgjati nga 1996-2007 dhe u vërtetua nga gjithë Komisionet e Kthimit të Pronave, Agjensia e Kthimit të Pronave dhe GIS Kadastra e Bashkisë.

4.      Prof. Malltezi u bë pronar i 410 m2 tokënga kthimi i pronës private që ishte grabitur nga regjimi komunist tek 5 familjet pronare. Ai bleu edhe 2200 m2 tokë nga bashkëpronarët dhe më pas tre nga bashkëpronarët u bënë bashkë që e zhvilluan pronën e tyre private;

5.      Nga proceset e kthimit te pronës tek qindra pronarët e ligjshëm dhe më pas privatizimi i objekteve të ndërtuara në tokë pronari nuk ka asnjë zyrtar të dyshuar për asgjë;

6.      Nuk ka asnjë dëm në financat publike, përkundrazi shteti përfitoi rreth 800,000 $ nga detyrimi i pronarëve të tokës që të blinin objektet e vjetra e të uzurpuara;

7.      SPAK tentoi të gënjente sikur u morën me letra me vlerë por doli se 90% e pagesës – pra 720,000 $ – ishin paguar me para në bankë dhe vec 10% e vlerës u krye me letra me vlerë;

8.      Nuk ka asnjë vepër penale pasi kthimi i pronës tek pronarët e shpronësuar padrejtësisht, nga rregjimi komunist, apo privatizimi i objekteve të ndërtuara mbi këto prona, sipas ligjeve të miratuara dhe në fuqi, nuk është as përfitim i parregullt, as korrupsion;

9.      Ndonëse nuk ka dëm financiar për financat publike, SPAK sekuestroi qysh ditën e parë të gjitha pronat, kompanitë private dhe llogaritë bankare personale të Prof. Malltezit;

10.  Edi Rama si ish kryetar Bashkisë së Tiranës ka refuzuar të zbatojë dhe ka kryer veprime në kundërshtim me vendim gjykate të formës së prerë (vepër penale) dhe ka shkaktuar dëm financiar rreth 320,000 euro nga shpërfillja e vendimit të gjykatës.

11.  SPAK ka detyrën ligjore për të mbrojtur interesin publik, financat publike, por në këtë rast SPAK nuk ka asnjë reagim për 320,000 euro dëm nga Edi Rama!

A është Edi Rama mbi ligjin? Apo Edi Rama është ligji për Prokurorët e SPAK?

Sali Berisha has no documents and no VKM with a proper name, but he is under house arrest because SPAK "suspects" that he helped Malltez, although he does not present any evidence!

On the other hand, it is a universally proven fact that Edi Rama issued 4 corruptly personalized VKM in exchange for media favors for Bolino, even a special construction permit in KKT for the building, but SPAK does not even dare to mention the name of the Prime Minister.

Prof. Malltez was given back 410 m2 of inherited private land and is currently under arrest, Berisha does not have a firm for any m2 of public land for any of his friends and is under house arrest, while Edi Rama has so far appropriated and donated to his friends about 6 million m2 of public land on the coast, but there is no investigation!

In recent months, Edi Rama has taken to share with his friends another 600 ha (6 million m2) stolen from the central area of ​​the Butrint National Park, but SPAK is getting very tired of closing its eyes, ears and reason, pretending not to see , does not listen and does not understand.

Is Edi Rama above the law, or for SPAK prosecutors, he is the law itself?

Hoping you will honor your institution with any answers to the above questions.

 

Latest news