Flash News

Rajoni

Montenegro holds parliamentary elections under the shadow of a bomb alert

Montenegro holds parliamentary elections under the shadow of a bomb alert

From midnight, Montenegro entered electoral silence before the parliamentary elections, which will be held on Sunday, June 11.

The right to vote in these elections, the third in the electoral cycle within 9 months in Montenegro, has 542,468 voters who will be determined among 15 electoral lists. These are the twelfth parliamentary elections since the establishment of pluralism in Montenegro. The Democratic Party of Socialists (PDS) for the first time enters the elections without its leader Millo Djukanovic, who after three decades has been withdrawn as the leader of the party, after losing the elections in the second round of the presidential elections against the rival from the Evropa Tani movement. Jakov Millatovic.

Parties in polls

In Sunday's elections, the "Europe Now" movement entered the race for the first time, which, according to research, has the greatest support of the citizens. According to the polls, the "Democratic Party of Socialists" (PDS) is always second in terms of the number of supporters. The movement "Europe Now" was created by the former ministers of the government of Zdravko Krivokapic, Millojko Spajic and the current president, Jakov Millatovic. Both of these, one in the position of the Minister of Finance and the other in the position of the Minister of Economy, are remembered by the public because they implemented the "Europe Now 1" program, which meant an increase in salaries and pensions, and for this reason they immediately enjoyed immense popularity and admiration. in the ranks of citizens of Montenegro.

In this campaign, this movement was presented with the "Europe 2" program, which also envisages the increase of salaries, pensions, general welfare and the membership of Montenegro in the European Union (EU). Although this movement has high quotas in the polls, it is unlikely that it will be able to form a new government that will be stable with priority tasks, take the country out of the multi-year political and economic crisis and continue the fight against organized crime. and corruption.

The cryptocurrency affair

The calm campaign that characterized these elections was overshadowed in the last week after the multi-billion cryptocurrency affair with South Korean citizen Do Won, who is being held in custody in Montenegro and about whom Prime Minister Dritan Abazovic says that he collaborated with the leader of the Europe Now Movement, Millojko Spajič. According to Abazovic, Do Von financed the campaign in these elections. Still according to the assertions of the top officials of Montenegro, Do Von, who is wanted by Interpol for affairs with crypto currencies from many countries of the world, has worked with the leader of the Europe Now movement for a long period of time, so for these issues he was called and the meeting of the National Security Council.

Kryeministri aktual Dritan Abazoviç njoftoi opinionin se letrën e shtetasit koreano jugor Do Von, ia ka dorëzuar prokurorit shtetëror. Nga ana tjetër Levizja “Evropa Tani” dhe lideri i saj Millojko Spajiç i kanë hedhur poshtë pohime të tilla dhe kanë akuzuar kryeminsitrin Dritan Abazoviç për, siç thonë ata, inskenim të aferës me kripto valuta me qëllim të prishjes së imazhit të kësaj lëvizjeje në prag të zgjedhjeve të jashëzakonshme parlamentare.

Nevoja për koalicione dhe refuzimet e tyre

Nga levizja “Evropa tani” kanë thënë se nuk do të bëjnë koalicion pas zgjedhor me Partinë Demokratike të Socialistëve të ish-liderit Millo Gjukanoviç. Por pas gjithë ngjarjeve të ditëve të fundit dhe pas aferës me letrën e Do Von, kjo lëvizje ka thënë se nuk dëshiron partneritet pas zgjedhor me kolaicionin e Demokratëve te Aleksa Beçiçit respektivisht me lëvizjen URA të Dritan Abazoviçit.

Për shkak të kësaj situate të krijuar, një pjesë e analistëve dhe njohës të situatave politike nuk përjashtojnë as mundësinë e përsëritjes së zgjedhjeve të parakohshme parlamentare, sepse asnjë koalicion apo subjekt nuk do të ketë shumcën absolute prej 41 vendeve në Parlamentin e Malit të Zi. Në prag të zgjedhjeve ka pasur alarme për bomba dhe gaz nervash si dhe mesazhe kërcënuese në 125 adresa. Janë evakuuar disa institucione në Mal të Zi.

Two days before the elections, Montenegro was faced with threatening messages about placing explosives and poison canisters in some state institutions. Some of the institutions that have been threatened are schools, pre-school institutions, court buildings, the prosecutor's office, some ministries, the National Security Agency. The threats that came through e-mails caused the police to evacuate and close all pre-school and school institutions, court buildings, prosecutor's offices, some ministries, the National Security Agency in five cities of Montenegro./ DW

Latest news