Katedralja e thesareve në flakë, cilat kryevepra u shpëtuan pas djegies së Notre Dame në Paris

U deshën rreth rreth 200 vjet për ta ndërtuar, por vetëm pak orë për t’a gjunjëzuar. Notre Dame, simboli i Francës dhe i Europës u përfshi dje nga flakët, për shkaqe ende të paqarta.

Ndërtesta 850 vjeçare është shtëpia e punimeve të çmuara të artit, statujave dhe reliket fetare.

Zjarrfikësit u përballën me flakët e zjarrit jo vetëm për t’i neutralizuar, por edhe për të shpëtuar objektet me vlerë që ruheshin aty prej vitesh, pasi siç dihet, katedralja 850-vjeçare është shtëpia e veprave të çmuara të artit, arkitekturës, instrumenteve muzikore, statujave, zdrukthëtarisë dhe relikeve religjioze – nga organi më i madh prej 8.000 tubash deri te skulptura e Nicolas Coustou nga prejardhje nga Kryqi.

“Kjo nuk është një relike, jo një copë qelqi “, tha Barbara Drake Boehm, kuratore e lartë në degën e Cloisters mesjetare të Artit Metropolitan në Nju Jork. “Është vetë shpirti i Parisit, por jo vetëm për njerëzit francezë. Për të gjithë njerëzimin, është një nga monumentet e mëdha për qytetërimin më të mirë. ”

Kryetarja e bashkisë së Parisit, Anne Hidalgo, tha se shumë vepra arti dhe relike fetare janë shpëtuar. Por, ndërsa puna e shpëtimit vazhdon, fati i shumë sendeve të tjera mbetet i panjohur.

Struktura qendrore e katedrales ka arritur të shpëtohet dhe të ruhet. Kjo strukturë përfshinë muret dhe dy kulla kryesore.

 Kurora e Shenjtë e Thorns

Një nga reliket më të çmuara të Notre Dame, mendohet të jetë një ndërthurje nga kurora origjinale e gjembave të vendosura në kokën e Jezusit gjatë kryqëzimit të tij.

Fillimisht nga Jeruzalemi, iu dha mbretit Louis IX në vitin 1238, i cili ndërtoi Sainte-Chappelle në Paris në mënyrë për ta strehuar atë dhe më vonë u transferua në Notre Dame.

Gjembat individuale janë shpërndarë si relike në mbarë botën – relikti i Notre Dame është rrotullimi origjinal, i mbështjellë në kristal.

Të hënën në mbrëmje, kryetarja e bashkisë së Parisit konfirmoi se ishte ruajtur.

Tunika e Shën Louis

Tunika e Shën Luisit është një veshje e shekullit të 13-të që thuhet se i përket mbretit Louis – i vetmi mbret francez që të bëhet një shenjtor.

I kurorëzuar në 1226, Louis mori pjesë në Kryqëzatën e Shtatë dhe vdiq gjatë Kryqëzatës së Tetë në vitin 1270. Ai gjithashtu mori Kurorën e Thornave.

Kryebashkiaku Anne Hidalgo konfirmoi gjithashtu se tunika ishte ruajtur të hënën.

Dritarja e Veriut

Një nga dritaret madhështore të xhamit të Notre Dame ishte e padëmtuar, sipas gazetarit francez Laurent Valdigui.

Skulptura e Nicolas Coustou

Në qendër të katedrales, skulptura e Nicolas Coustou qëndron mbi altarin e lartë të Notre Dame.

Fotografitë fillestare treguan se skulptura ishte kryesisht e padëmtuar, por gjendja e saj nuk është konfirmuar.

Kryqi i Vërtetë dhe gozhda e Shenjtë

Së bashku me Kurorën e Gjembave, Notre Dame vendosi një fragment të supozuar të Kryqit të Vërtetë – mbi të cilin Jezusi u kryqëzua – dhe një gozhdë origjinale që u përdor gjatë ritualit.

Është e paqartë nëse këto janë ruajtur.

Madonna dhe Fëmija

Një statujë ikonike – e njohur si Notre Dame de Paris me të cilën katedralja ndan emrin e saj – përshkruan Virgjëreshën Mari dhe Jezusin. Krijuar në shekullin e 14-të, u zhvendos në Notre Dame në 1818.

Kambanat e katedrales

Katedralja e Notre Dome ka 10 kambana – më e vjetra, Emmanuel, peshon 13 ton dhe u krijua në shekullin e 15-të, dhe ripërpunohet në vitin 1681.

Statuja e Shën Denisit

Një tjetër skulpturë e shekullit 18 nga Nicolas Coustou.  Nuk dihet fati i saj.

Piktura e Shën Tomas Akuinit

Krijimtari e shekullit të 17-të, iu dha katedrales në vitin 1974, kjo pikturë përshkruan shenjtorin dhe njerëzit që pinë nga një burim diturie. /politiko.al/