KE harton kuadrin negociues për Shqipërinë dhe Maqedoninë e Veriut, Varhelyi: Tjetër hap me rëndësi për rrugën drejt BE

Komisioni Europian ka përcaktuar kornizën e bisedimeve për anëtarësim me Shqipërinë dhe Maqedoninë e Veriut.

Lajmin e ka bërë të ditur komisioneri për Zgjerim dhe Fqinjësi të Mirë, Oliver Varhelyi, nëpërmjet një postimi në Twitter.

Varhelyi theksoi se ky është një hap me rëndësi për dy vendet në rrugën drejt BE-së, ndërsa shtoi se ardhmja e këtyre shteteve është e qartë.

“Një tjetër hap i rëndësishëm për Shqipërinë dhe Maqedoninë e Veriut! Sot ne përshkruajmë kornizat për kryerjen e negociatave të anëtarësimit për të dy vendet. Mezi pres diskutimet nga shtetet anëtare dhe për mbajtjen sa më shpejt të konferencave të para të pranimit”, thuhet në mesazhin e Varhelyit.

Në njoftimin për shtyp të KE shkruhet:

Një kornizë për negociatat e pranimit

Kornizat negociuese vendosin udhëzimet dhe parimet për negociatat e pranimit me secilin vend kandidat. Draft-kornizat janë ndarë në tre pjesë: 1) parime që rregullojnë negociatat e pranimit, 2) përmbajtja e negociatave dhe 3) procedura e negociatave. Objektivi i negociatave është që Shqipëria dhe Maqedonia e Veriut të adoptojnë në tërësi EU acquis (legjislacioni, aktet ligjore dhe vendimet gjyqësore që përbëjnë ligjin e Bashkimit Evropian) dhe të sigurojnë zbatimin e plotë dhe zbatimin e saj pas pranimit.

Drafti i kuadrit negociues bazohet në përvojën e zgjerimeve të kaluara dhe negociatat e vazhdueshme të pranimit. Ato integrojnë metodologjinë e rishikuar të zgjerimit, marrin në konsideratë legjislacionin evropian në zhvillim dhe pasqyrojnë siç duhet meritat e veta të vendeve dhe situatat specifike.

Besueshmëria është forcuar përmes një përqendrimi edhe më të fortë në reformat themelore, duke filluar me sundimin e ligjit, funksionimin e institucioneve demokratike dhe administratën publike, si dhe ekonominë e të dy vendeve. Propozimet parashikojnë gjithashtu një udhëheqje më të fortë politike të procesit, dhe më shumë dinamizëm duke organizuar kapitujt negociues në grupimet tematike. Parashikueshmëria e procesit të anëtarësimit mund të përmirësohet nga më shumë qartësi mbi pasojat pozitive që mund të sjellin progresi në reforma, si dhe në pasojat e mundshme negative në rast të mungesës së përparimit, ngecjes së zgjatur ose prapambetjes në zbatimin e reformës dhe përmbushjes së kërkesave të procesi i pranimit.

Hapat e ardhshëm

Ndërsa u angazhua në mars kur u mor vendimi i Këshillit, Komisioni Evropian po paraqet projekt-kornizat e negociatave për shtetet anëtare të BE-së, të cilët gjithashtu marrin një azhurnim të përparimit nga të dy vendet që nga atëherë. Pasi Shtetet Anëtare të kenë miratuar kornizat e bisedimeve, Kryesia e radhës e Këshillit të Bashkimit Evropian do të paraqesë Pozicionin e Përgjithshëm të BE-së të dakordësuar në konferencën e parë ndërqeveritare me secilin vend, duke shënuar fillimin zyrtar të negociatave të pranimit. Kornizat e bisedimeve do të bëhen publike në këtë fazë.

Linku origjinal: ec.europa.eu