Flash News

Kosova

Sot përvjetori i lindjes së komandatit legjendar Adem Jasharit

Sot përvjetori i lindjes së komandatit legjendar Adem Jasharit

Dita e sotme nuk shënon vetëm përvjetorin e Pavarësisë së Shqipërisë, por edhe përvjetori i ditëlindjes së komandatit legjendar, Adem Jashari. Ish-kryekomandanti i UÇK-së lindi në Prekaz të Drenicës, më 28 nëntor 1955.

Ai është një nga arkitektët kryesor të Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës. Forcat policore-ushtarake jugosllave e sulmuan shtëpinë e tyre në mars të vitit 1998, ku ai ra heroikisht së bashku me pesëdhjetë e gjashtë anëtarët e familjes së tij.

Ky është rast unik në historinë e luftërave. Ai mban titullin “Komandant Legjendar i UÇK-së”. Titullin “Hero i Kosovës” iu dha në vitin 2008.

Lagjen Jashari e kishin rrethuar rreth 7-8 mijë trupa. Sulmi zgjati tri ditë e dy net. Forcat serbe filluan sulmin pa asnjë paralajmërim. Shumica e familjes së gjerë të Jasharëve u mblodhën në një dhomë të vetme.

Adem Jashari dhe sakrifica e tij heroike u bënë simboli i pavarësisë për shqiptarët e Kosovës dhe për shqiptarët kudo që janë.

″Bac u kry”, është shprehja qe shpesh shqiptarët përdorin si realizim i qëllimit sublim të të gjithë jetës dhe veprimtarisë së Adem Jasharit.

 

Të fundit