Flash News

KRYESORE

Avokatja belge e trafikantit vlonjat: Në gjyqin e radhës për “Encro Chat” dalin lidhjet e krimit me politikën shqiptare

Avokatja belge e trafikantit vlonjat: Në gjyqin e radhës për

Maître Nathalie Gallant është një nga avokatët më të njohur në Belgjikë. Ajo mbron Eridan Munozin, “peshkun” e madh në gjyqin Encro, një biznesmen nga Vlora i akuzuar për trafik ndërkombëtar të lëndëve narkotike.

Në një intervistë për “Moustique & La Libre”, Gallant ka folur për gjyqin me 128 të pandehur në Belgjikë, krimin e organizuar, aferat financiare dhe trafikantët e drogës.

Gallant i referohet gjyqit të radhës që do të mbahet për “Encro” në të cilin vë në dukje se do të gjykohet një grup kriminal shqiptar. Avokatja e njohur tregon se shumë shpejt nga ky gjyq do të zbulohen lidhjet e grupit kriminal shqiptar me kontakte të larta në politikën shqiptare.

Gallant i referohet edhe kullave në Tiranë ku ngre dyshime për paratë me të cilat po ndërtohen.

A ka evoluar struktura hierarkia e organizatave kriminale?

Gallant: Ne shohim se në gjykimin aktual të Encro Sky EÇ, ka rreth dhjetë menaxherë. E cila, në vetvete, tregon se sistemi piramidale, me një bos në krye, është një model krejtësisht i vjetëruar. Të jesh “lider” në përgjithësi do të thotë të kesh kapacitet vendimmarrës. Në nivelin e tij. Nga ky këndvështrim, mund të kesh një menaxher korrupsioni brenda portit, i ngarkuar me gjetjen e doganierëve për të dhënë ryshfet. Mund të kesh një menaxher që ka kapacitetin të krijojë ose që ka kontaktet që të mund të krijojë kompani për t'i dhënë pamje legale importit të lëndëve narkotike... Të gjithë këta persona konsiderohen se kanë një rol drejtues, pasi me forcë rrethanat japin udhëzime, punësojnë staf. Nuk është aq shumë se ata nuk janë përgjegjës më lart. Është më shumë se ka njerëz që janë përgjegjës para tyre. Kaq mjafton për t'i bërë liderë në kuptimin e ligjit për organizatat kriminale të vitit 1999.

Ju flisni për një piramidë… Në çfarë kat jemi ne në këtë gjyq të Encro?

Gallant: Jemi në fakt larg rrokaqiejve 3 miliardë euro në Tiranë. Ky është një lloj problemi im. Ose më mirë problemi. Ky gjykim është disi joproporcional nga mjetet e përdorura, nga numri i të pandehurve. Ky provë Encro duket sikur duhet të japim një shembull. Ndërsa, edhe nëse flasim për dhjetëra kilogramë kokainë, apo ndonjëherë edhe qindra kilogramë. Edhe nëse vetë malli vlen dhjetëra miliona, ata që po gjykohen këtu nuk janë miliarderëNjë milion euro konfiskohen si objekt pastrimi parash? Çdo muaj e gjej veten në gjyqe për çështje marrëzie financiare “belgo-belge”, ku kemi pastrim parash për shuma shumë më të mëdha.

Ka një tjetër gjyq më 8 prill për fakte të ngjashme, çfarë është konkretisht?

Gallant: Ai do të përfshijë një tjetër organizatë kriminale shqiptare, e cila ka disa mbivendosje me Encro, pasi në mënyrë të veçantë njëri ose tjetri është i akuzuar në të dy proceset. Nëse vetëm atje, ne duket se kemi ende lidhje në nivele shumë më të larta përsa i përket kontakteve politike në Shqipëri dhe riinvestimit të përfitimeve të mundshme patrimonale nga aktivitetet ilegale.

Pra, do të mbroni dikë gjatë këtij gjyqi?

Gallant: Po…

Dhe nuk mund të flisni për të?

Gallant: Zakonisht pjesën e parë të argumenteve të mia të mbrojtjes ia lë gjykatës...

Të fundit