Flash News

KRYESORE

Dokumenti/ Vendimi i qeverisë: Gjuha turke lëndë me zgjedhje në shkollat shqiptare, zbardhet marrëveshja

Dokumenti/ Vendimi i qeverisë: Gjuha turke lëndë me zgjedhje
Foto nga firmosja e marreveshjes ne 6 janar

Shqipëria ka zgjeruar bashkëpunimin me Turqinë në fushën e arsimit.

Në Fletoren Zyrtare është publikuar marrëveshja e nënshkruar mes dy vendeve që parashikon forcimin e bashkëpunimit, midis institucioneve përkatëse të të dyja shteteve në fushën e arsimit.

Kjo marrëveshje u firmos në 6 janar të këtij viti në Turqi mes ministres së Arsimit Sportit dhe Rinisë Evis Kushi dhe homologut turk Ziya Selçuk në Ankara në tre gjuhë.

Marrëveshja që mbetet në fuqi për një periudhë 5-vjeçare do të nxisë bashkëpunimin mes dy vendeve për shkëmbim eksperiencash, trajnime, kurse e binjakëzime. Po kështu parashikohet dhe nxitja e futjes së gjuhës turke në shkollat shqiptare dhe anasjelltas.  

Referuar marrëveshjes, dy vendet do të bashkëpunojë në shkëmbimin e nxënësve e studentëve, duke ofruar bursa reciproke; për student shqiptarë në Turqi dhe për student turq në Shqipëri. E njëjta praktikë do të ndiqet edhe me personelin mësimor. Po ashtu, marrëveshja parashikon se palët  do  të  inkurajojnë  mësimdhënien  dhe nxënien  e  gjuhës  zyrtare  të  palës  tjetër,  si  dhe letërsinë dhe kulturën e palës tjetër, brenda sistemit të tyre arsimor.

Marrëveshja do t’i shërbejë shkëmbimit të përvojave në fushën e arsimit të lartë, arsimit të mesëm, arsimit special, arsimit profesional dhe teknik, si dhe trajnimit të mësuesve dhe kualifikimit të mësuesve, organizimin e programeve të trajnimit, duke zbatuar projekte të përbashkëta;

Dokumenti/ Vendimi i qeverisë: Gjuha turke lëndë me zgjedhje

Dokumenti/ Vendimi i qeverisë: Gjuha turke lëndë me zgjedhje

Dokumenti/ Vendimi i qeverisë: Gjuha turke lëndë me zgjedhje

 

Të fundit