Flash News

KRYESORE

Libri i Gilman Bakallit ‘Alfabeti i tranzicionit’ botohet në anglisht

Libri i Gilman Bakallit ‘Alfabeti i tranzicionit’ botohet në

"'Alfabeti i Tranzicionit' (Linku këtu) është një koleksion me ese origjinale për Shqipërinë e sotme, në të cilën Gilman Bakalli (1967–2016) komenton për një sërë temash, nga forcat e tregut te roli i intelektualit, nga shqetësimet e tij ekologjike te tema tabu e gjakmarrjes.

Ky libër është një përzgjedhje konsideratash rreth temave dhe fenomeneve që torturojnë një shoqëri që pëson ndryshime rrënjësore në ekonomi dhe struktura politike dhe ideologjike, me të cilat vijnë perspektiva zhvendosëse në rrëfimet kulturore dhe trojet kulturore. Pa presupozuar të japë asnjë lloj analize historike gjithëpërfshirëse, autori zgjedh koncepte që, për të, nxjerrin në pah problemet thelbësore të një shoqërie që nuk është e sigurt për drejtimet, ende konfliktuale për rrënjët, dhe e humbur në kontradiktat shpesh të pamëshirshme të së tashmes.

Në këtë seri provash provokuese, të gjalla dhe sfiduese, të renditura sipas rendit alfabetik dhe duke zgjedhur për secilën shkronjë një fjalë që shërben si e tabelë (A për Akuzë; B për Botox, etj.), Autori konsideron marrëdhëniet midis Shqipërisë dhe Europës, dikotomitë e imagjinuara Lindje-Perëndim, transformimet sintagmatike dhe paradigmatike në fund të shekullit 21, mospërputhjet midis ideve të vazhdimësisë dhe ndryshimit, të gjitha këto të shikuara përmes një rrjeti referimesh nga shkenca, kultura dhe arti.

Pas përfundimit të një doktorature në Filozofi në Universitetin e Graz, Gilman Bakalli mori pjesë aktive në jetën publike shqiptare si mësues, studiues dhe politikan. Ai u ndërpre në përpjekjet e tij për të përmbushur premtimin për titullin e librit - 36 ide dhe debate - kështuqë 27 esetë në këtë libër dekonstruktojnë titullin, dhe shërbejnë si një ftesë për të imagjinuar përmbajtjen e nëntë ‘kapitujve’ të mbetur dhe mishërojnë dinamika midis fluksit të vazhdueshëm dhe ngecjes që diskutojnë esetë."

Sa më lart është parqitja që Universiteti i Graz-it ku Gilman Bakalli ka mbaruar studimet, i bën alumni-t të tij pas botimit të librit të pedagout të ndjerë shqiptar ‘Alfabeti i Tranzicionit’. Esetë e Bakallit shohin kështu dritën e botimit edhe në anglisht pas botimit në shqip të ‘Alfabetit…’ nga UETPress dhe ‘Mendim kritik i një qytetari’ nga Pegi.

Bakalli ndërroi jetë para kohe në vitin 2016.

Ditari politik

Të fundit