Flash News

KRYESORE

“Pacientët me Covid nuk do votojnë”, Ekspertët: Antikushtetuese, deklarata e Ramës ishte mashtrim  

“Pacientët me Covid nuk do votojnë”, Ekspertët:

Kryeministri shqiptar Edi Rama ka zemëruar organizatat e të drejtave të njeriut në një deklaratë të fundit se pacientët me COVID-19 duhet të "vazhdojnë të qëndrojnë në shtëpi" për zgjedhjet e 25 Prillit dhe të mos përpiqen të votojnë.

"Ne do të bëjmë të njëjtën gjë siç bënë të gjitha vendet e tjera për ata që rezultuan pozitivë ... kjo nuk është një pyetje, ata duhet të qëndrojnë në shtëpi dhe të vetë-karantinën," tha Rama në një konferencë për shtyp të Martën.

Erida Skëndaj, kryetare e Komitetit Shqiptar të Helsinkit për të Drejtat e Njeriut, i tha BIRN të Premten se Kryeministri po shkel të drejtat themelore të njeriut dhe po shkon kundër kushtetutës, e cila thotë se të gjithë qytetarët duhet të lejohen të votojnë, të sëmurë ose jo.

Skëndaj tha se kushtetuta shqiptare lejon që "në raste të jashtëzakonshme… për shembull, mund të ketë kufizime në të drejtën e votës për shtetasit që vuajnë dënimet me burgim.

"Por ... qytetarët e infektuar me COVID në një shtet të lirë dhe të cilët nuk janë në këto kategori, të përcaktuara qartë në kushtetutë, nuk mund të kufizohen për të votuar me ligj," shtoi Skëndaj.

Ekspertët gjithashtu theksuan se vendet në rajon, të tilla si Kosova, Mali i Zi dhe Maqedonia Veriore, e lejuan këtë të drejtë për qytetarët e infektuar me COVID në zgjedhjet e fundit të mbajtura në to.

Albi Çela, themeluesi i platformës Rule of Laë Albania, gjithashtu tha për BIRN se ndalimi i votimit të personave të infektuar me COVID do të ishte antikushtetues dhe i pajustifikueshëm.

“Kushtetuta parashikon në mënyrë të qartë se të vetmit njerëz të përjashtuar nga e drejta e votës janë ata që deklarohen mendërisht të paaftë me një vendim përfundimtar të gjykatës, dhe në disa rrethana, ata që vuajnë burgun.

“Çdo qytetar tjetër shqiptar ka të drejtë vote dhe qeveria ka një detyrim pozitiv për ta siguruar atë. Kjo do të ishte gjithashtu në shkelje të Konventës Evropiane për të Drejtat e Njeriut, e cila kërkon që shtetet palë të trajtojnë qytetarët në mënyrë të barabartë gjatë ushtrimit të së drejtës së tyre për të votuar, "i tha ai BIRN.

Ai shtoi se deklarata e Ramës se Shqipëria po ndiqte vetëm shembullin e vendeve të tjera ishte mashtruese.

Pothuajse çdo vend që ka mbajtur zgjedhje deri më tani lejoi që njerëzit e infektuar me virus të votojnë. Ne nuk kemi nevojë të shohim më tej sesa vendet tona fqinje - Kosova, Mali i Zi dhe Maqedonia e Veriut, ”tha ai për BIRN.

Aktualisht, Shqipëria ka rreth 35,000 raste aktive të COVID-19 dhe 609 të sëmurë janë të shtruar në spital. Shkalla e rasteve të reja dhe vdekjeve është rritur kohët e fundit, me rreth 1.000 raste të reja në ditë gjatë shkurtit.

Kreu i Komisionit Qendror të Zgjedhjeve Ilirjan Celibashi tha se ai nuk mund të sigurojë vetë që të sëmurët nga COVID-19 mund të votojnë sepse kjo do të kërkonte një vendim të qeverisë, ose ndryshime ligjore në parlament. "Në thelb, kjo është një çështje që është jashtë KQZ-së për sa i përket rregullave," tha ai.

Por Afrim Krasniqi, kreu i Institutit për Studime Politike në Shqipëri, një institut studimor, i tha BIRN se Instituti e kishte dërguar çështjen në KQZ-në dhe te Presidenti, duke bërë thirrje për një garanci që të gjithë qytetarët, përfshirë ata që janë të sëmurë ose në karantinë për shkak të COVID, të mund të votojnë.

"E drejta për shëndetin dhe e drejta për të votuar janë të drejta kushtetuese, të garantuara nga normat ndërkombëtare të pranuara nga Shqipëria, kështu që asnjë institucion nuk mund t'i kufizojë ato ose për më tepër t'i mohojë ato," i tha ai BIRN.

"Aktualisht kemi rreth 35,000 qytetarë të infektuar, të cilët nëse votojnë do të zgjidhnin 3 deri 4 deputetë, një numër që mund të jetë vendimtar për krijimin e shumicës së ardhshme," vuri në dukje ai.

Nëse marrim parasysh individët që mund të kenë probleme udhëtimi në ditën e zgjedhjeve, ose që do të jenë të rekrutuar, etj., Numri ka tendencë të rritet. Përjashtimi i tyre apriori çon në një devijim në standardin e përfaqësimit dhe mund të shihet si një taktikë zgjedhore, "tha ai.

"Përvojat e rreth 20 vendeve që mbajtën zgjedhje gjatë 2020-2021, përfshirë SHBA, por edhe përvoja e vendeve fqinje si Kosova dhe Maqedonia Veriore, duhet të jenë një mësim për Shqipërinë," shtoi ai./ Balkan insight

Të fundit