Flash News

NDËRKOMBËTARE

10 parashikimet e ‘The Ekonomist’ se ç’pritet të ndodhë në 2021-shin

10 parashikimet e ‘The Ekonomist’ se ç’pritet të

Edhe pak javë, na ndajnë nga viti 2021.

Numri 21 është i lidhur me fatin, rrezikun dhe shfrytëzimin e rasteve.

Të gjitha këto duken çuditërisht të përshtatshme për një vit pasigurie të pazakontë. Çmimi i madh që ofrohet është shansi për të vendosur nën kontroll pandeminë e koronavirusit. Por ndërkohë, rreziqet janë të shumta, për shëndetin, gjallërinë ekonomike dhe stabilitetin shoqëror. Ndërsa afrohet 2021, këtu janë dhjetë parashikimet e ‘the ekonomist’ për vitin e ardhshëm.

1 Lufta për vaksinat.

Ndërsa vaksinat e para bëhen të disponueshme në sasi, fokusi do të zhvendoset nga përpjekja heroike për shpërndarjen e tyre. “Diplomacia e vaksinave” do të shoqërojë luftën brenda dhe midis vendeve se kush i merr dhe kur. Një kartë e egër: sa njerëz do të refuzojnë vaksinën?  

2 Një rimëkëmbje ekonomike.

Ndërsa ekonomitë tërhiqen nga pandemia, rimëkëmbja do të jetë jo e shpejtë, pasi shpërthimet lokale dhe goditjet vijnë dhe ikin - dhe qeveritë nuk mund të mbajnë ndërmarrjet me ndihma financiare për të ndihmuar punëtorët që kanë humbur punën. Hendeku midis firmave të forta dhe të dobëta do të zgjerohet.  

3 Rregullimi i çrregullimit të ri botëror.

Sa do të jetë në gjendje Joe Biden, i sapo instaluar në Shtëpinë e Bardhë, të rregullojë një rend ndërkombëtar të bazuar në rregulla? Traktati i klimës në Paris dhe marrëveshja bërthamore e Iranit janë vendet e dukshme për të filluar nga puna.  

4 Më shumë tensione SHBA-Kinë.

Mos prisni që Z. Biden të anulojë luftën tregtare me Kinën. Në vend të kësaj, ai do të dëshirojë të rregullojë marrëdhëniet me aleatët për t'i zhvilluar ato në mënyrë më efektive. Shumë vende nga Afrika në Azinë Jug-Lindore po bëjnë çmos për të shmangur animin me njërën palë kur të ketë më shumë tensione.

5 kompani në vijën e frontit. Një front tjetër për konfliktin SHBA-Kinë janë kompanitë, dhe jo vetëm shembujt e qartë të Huaëei dhe TikTok, pasi biznesi bëhet edhe më shumë një fushë beteje gjeopolitike. Si dhe presion nga lart, bosët gjithashtu përballen me presion nga poshtë, pasi punonjësit dhe klientët kërkojnë që ata të marrin qëndrim ndaj ndryshimeve klimatike dhe drejtësisë sociale, ku politikanët kanë bërë shumë pak. Shih artikullin

6 Pas celebrimit të teknologjisë.

Në vitin 2020 pandemia përshpejtoi përvetësimin e shumë sjelljeve teknologjike, nga video-konferenca dhe blerjet në internet te puna në distancë dhe mësimi në distancë. Në vitin 2021, shkalla në të cilën këto ndryshime do të rrinë ose do të kthehen shpejt, do të bëhet më e qartë.  

7 Një botë më pak në këmbë.

Turizmi do të tkurret dhe do të ndryshojë formën, me më shumë theks në udhëtimet e brendshme. Linjat ajrore, zinxhirët e hoteleve dhe prodhuesit e avionëve do të luftojnë, ashtu si universitetet që mbështeten shumë tek studentët e huaj. Shkëmbimi kulturor do të vuajë gjithashtu.  

8 Një mundësi për ndryshimin e klimës.

Një rresht argjendi mes krizës është shansi për të ndërmarrë veprime mbi ndryshimin e klimës, pasi qeveritë investojnë në planet e rikuperimit të gjelbër për të krijuar vende pune dhe për të ulur emetimet. Sa ambiciozë do të jenë premtimet e uljes së vendeve në konferencën e KB për klimën, e vonuar nga viti 2020?  

9 Viti i déjà vu.

Ky është vetëm një shembull se si mund të ndihet viti i ardhshëm, në shumë aspekte, si një veprim i dytë në vitin 2020, pasi ngjarjes përfshirnë Olimpiadën, Dubai Expo dhe shumë tubime të tjera politike, sportive dhe tregtare bëjnë më të mirën për t'u hapur një vit më vonë sesa ishte planifikuar. Jo të gjithë do të kenë sukses.  

10 Një thirrje zgjimi për rreziqe të tjera.

Akademikët dhe analistët, shumë prej të cilëve kanë paralajmëruar për rrezikun e një pandemie për vite me radhë, do të përpiqen të shfrytëzojnë një dritare të ngushtë të mundësive për t'i bërë politikëbërësit të marrin më seriozisht rreziqe të tjera të neglizhuara, të tilla si rezistenca ndaj antibiotikëve dhe terrorizmi bërthamor. Uroj atyre fat.  

 

Viti i ardhshëm premton të jetë veçanërisht i paparashikueshëm, duke pasur parasysh ndërveprimet midis pandemisë, një rimëkëmbje të pabarabartë ekonomike dhe gjeopolitikës së përçarë.  

 

Ditari politik

Të fundit