NDËRKOMBËTARE

Nisma e BE-së/ Certifikata e COVID-19 mund të jetë gati në qershor, detajet që lidhen me këtë dokument

Nisma e BE-së/ Certifikata e COVID-19 mund të jetë gati në

Qeveritë e Bashkimit Evropian u takuan të martën për të diskutuar përparimin në një certifikatë COVID-19 për të ndihmuar qytetarët të udhëtojnë më lirshëm nëpër bllokun e 27 vendeve dhe të hapin turizmin veror.

Ndërsa zyrtarët e BE theksojnë se ata nuk do të diskriminojnë ata që nuk kanë një certifikatë, vendet e varura nga turizmi si Greqia shpresojnë se do t'i japë fund rregullave aktuale kombëtare, me marrëveshjen e kërkuar deri në fund të qershorit.

Një certifikatë COVID do të shpërndahet falas nga autoritetet shëndetësore në vendet e BE për njerëzit që kanë marrë një vaksinë, kanë bërë një test negativ ose janë imun, pasi janë shëruar nga COVID. Askush nuk do të jetë i detyruar të përdorë certifikatën e BE, thotë Parlamenti Evropian.

Ligjvënësit e BE po hartojnë certifikatën së bashku me Komisionin Evropian dhe negociatorët e qeverisë së BE. Portugalia, e cila mban presidencën e rradhës së BE-së, shpreson për marrëveshje politike mbi marrëveshjen deri në fund të majit për të mundësuar që certifikata të funksionojë deri në 21 qershor. Negociatorët duhet të vendosin nëse testet më të shpejta, por më pak të sakta, të antigjenit COVID-19 mund të përfshihen në certifikatë.

Komisioni Evropian propozon ta quajmë "Digital Green Certificate". Parlamenti Evropian sugjeron që ajo duhet të quhet Certifikata EU COVID-19. Nuk është një pasaportë vaksine, thonë zyrtarët.

Certifikata mund të jetë një letër ose një dokument dixhital, me një kod QR që mbart të dhëna të koduara që mund të ngarkohen në sistemin qendror për të lejuar verifikimin në vendet e tjera të BE-së përmes një porte të vetme. Vendet e BE-së mund të lidhin të dhënat e tyre të vaksinave kombëtare me një sistem qendror duke përdorur një model të siguruar nga zhvilluesit gjermanë.

Negociatorët e BE duhet të bien dakord nëse të gjitha vaksinat mund të merren parasysh për certifikatën, ose vetëm ato të miratuara nga Agjencia Evropiane e Barnave.

Një hapje e plotë e sistemit në të gjitha vendet anëtare është planifikuar në Qershor. Lidhja e vendeve jo-anëtare të BE-së me sistemin është teknikisht e mundur nëse nënshkruhet një marrëveshje politike këtë muaj dhe një vendim ekuivalence i dhënë nga BE-ja për të ndarë të dhëna.

Burimi: Reuters

Të fundit