Flash News

OPINEWS

Republika e fabulave

Republika e fabulave

Enver Robelli

Asgjë nuk dihet në këtë botë. A më e mirë rakia e kumbullave apo e mollëve? Një dreq e di. Kur nuk e di kryetari pse iu arrestua nënkryetari, pra zëvendësi, pse të dihen punët e tjera tokësore e hyjnore. Asgjë s’dihet. Repeat at libidum. Përsërite sipas qejfit. (Për ata që nuk e dinë latinishten e përzier me anglishte).

Mosdija dhe hutesa nuk janë diçka e re. Para nja 120 vjetësh dikush doli në pazarin e Prishtinës dhe tha: Sulltani e ka ndërmend të na e fusë edhe një tatim. Thuhej: kush bart mjekër, paguan tatim. E, pra, tatim për lesh. Njerëzit besuan dhe për pak e kallën çarshinë. Kur kanë besuar dikur se do ketë tatim për lesh, atëherë – sot! - duhet të besojmë se nënkryetari u prangos për “nacionalizëm dhe irredentizëm”.

Njeriu i ndershëm është barrë për shoqërinë e Kosovës. Sa e lehtë do të ishte jeta pa njeriun e ndershëm. Do të ishin bashkë mashtrues e kriminelë, dhënës e marrës tenderësh, pronarë gurthyesish dhe pronarë përrallash, pasanikë të pasuruar nga pasuria e popullit dhe të poshtër të tjerë, po ashtu të pasuruar ilegalisht. Palaço oborri me talent për të lozur mbi tavolina oligarkësh.

Njeriu i ndershëm është “mish i huaj”, ai konsiderohet njeri naiv, madje budalla, budalla që s’di(ti) të shfrytëzojë rastin, nuk di(ti) të bëhet i pasur, nuk di(ti) të bëhet pronar vilash në det e në mal, pronar veturash të shtrenjta dhe shëtitës në pjesët më ekzotike të botës – kuptohet me para të vjedhura. Me para të popullit të vjedhur. Në Greqinë antike polisi ka qenë qyteti shtet, pra modeli burimor i shtetit të mirëqeverisur, një shtet që i shërben të gjithë qytetarëve. Polisi kosovar është antimodel që shemb shtetin, çdo ditë. Marrin, grabisin e plaçkitin dhe përherë thonë: “Arrestimi i filan fistekut është bërë për arsye politike”.

Ndërrojmë temë: Peter Bichsel, shkrimtar i madh zviceran, njëherë ka thënë se krejt diktatorët e mëdhenj dhe shkatërruesit e tjerë të botës kanë qenë optimistë që dëshironin ta ndryshonin botën. Dhe çfarë kanë bërë? E kanë ndryshuar botën, por jo për të mirën e njerëzve, por për të mirën e tarafit të tyre politik, klanor, kriminal, familjar, nepotist etj. Kështu kthehemi prapë te ajo fjalia “arrestimi i filan fistekut është bërë për arsye politike”. Kur kjo fjali jehon nga megafoni i partisë-patericë, s’ka se si të mos jetë i vërtetë. Ha, ha! Punë e shijes është edhe korrupsioni, edhe koalicionet me partitë e korrupsionit, edhe arrestimet për “nacionalizëm dhe irredentizëm”. Shqisa e shijes thonë se gjendet te gjuha. Me gjasë kjo është rrenë. Shija krijohet në kokë, aty ku gjendet komanda e fantazisë dhe qendra e mizorisë. Edhe Sokrati ka thënë: e di që nuk di gjë. Por kush është vjedhës – kjo është ditur në Greqinë antike. Duhet edhe në Prishtinën heroike.

Të fundit