Paris-Presse 1953/ Karikaturat për Enver Hoxhën nga humoristët klandestinë shqiptarë

Aurenc Bebja, Francë

“Paris-presse” ka botuar, të premten e 20 marsit 1953, në faqen n°4, karikaturat për Enver Hoxhën nga humoristët klandestinë shqiptarë.

Enver Hoxha në shënjestrën e humoristëve klandestinë shqiptarë

Partizanët që morën armët në Shqipëri kundra regjimit rusofil të Enver Hoxhës dhe Mehmet Shehut kanë disa humoristë në mesin e tyre. Këtë e dëshmon koleksioni i gazetave klandestine të mbledhura nga i dërguari ynë special Jean-François Devay gjatë reportazhit të tij mbi kufijtë shqiptarë.

Këto tre vizatime, që vënë në shënjestër Enver Hoxhën, u botuan në “Flamurin e Liris”, organ i qeverisë qendrore shqiptare, i formuar në Jugosllavi nga kundërshtarët titoistë (titistë) të Enver Hoxhës.

(1) Enver Hoxha përçmohet nga zotët e tij rusë, të cilët e qortojnë për zhytjen e vendit të tij në skllavëri. Ata luajnë me letrat e bixhozit fatin e vendit të tij dhe i lënë atij në dorë vetëm një lodër fëmije.

(2) Enver Hoxha udhëheq, me kamxhikun në dorë, në Tiranë, por pas tij qëndron hija e Stalinit.

(3) Enver Hoxha mban një fjalim por ai është vetëm zëdhënësi i Moskës.

 

https://www.darsiani.com/la-gazette/paris-presse-1953-karikaturat-per-enver-hoxhen-nga-humoristet-klandestine-shqiptare/?fbclid=IwAR1wDnyKbvww7DljLm5lSNnfqPGGMlps4XvVyFLbc4AuIouMGEzebCU0V0M