Flash News

POLITIKOFF

Arsyet se përse duhet të jeni më të kujdesshëm kur përdorni një aplikacion stërvitjeje

Arsyet se përse duhet të jeni më të kujdesshëm kur

Gjurmuesit dhe aplikacionet e fitnesit nga kompanitë përfshirë Google, Apple, Garmin dhe Strava ofrojnë një mënyrë të përshtatshme për të monitoruar matjet e trupit si cilësinë e gjumit dhe rrahjet e zemrës. Por edhe markat më të mëdha të fokusuara në siguri, mund të hakohen ose të ndajnë të dhëna personale në mënyra të tjera të paqëllimshme me pasoja serioze, ndonjëherë shkatërruese.

Të dhënat e mbledhura nga një aplikacion fitnesi nuk mbrohen si informacionet shëndetësore sipas ligjit, vendosja e cilësimeve sociale dhe vendndodhjes dhe kredencialet e identifikimit, kritike që një përdorues të vendosë siç duhet përpara se t’i bëjë këto pajisje pjesë të jetës së tyre të përditshme. Gjurmuesit e fitnesit, të cilët ndihmojnë në ruajtjen e cilësisë së gjumit, rrahjeve të zemrës dhe parametrave të tjerë biologjikë, janë një mënyrë popullore për të ndihmuar amerikanët të përmirësojnë shëndetin dhe mirëqenien e tyre.

Arsyet se përse duhet të jeni më të kujdesshëm kur

Ndërsa këto pajisje po rriten në popullaritet dhe kanë përdorime të ligjshme, konsumatorët nuk e kuptojnë gjithmonë masën në të cilën informacioni i tyre mund të jetë i disponueshëm ose përgjuar nga palët e treta. Kjo është veçanërisht e rëndësishme sepse njerëzit nuk mund të ndryshojnë thjesht sekuencën e tyre të ADN-së ose ritmet e zemrës, siç mund të ndryshojnë numrin e kartës së kreditit ose të llogarisë bankare. Ja çfarë duhet të dini për rreziqet e sigurisë që lidhen me gjurmuesit e fitnesit dhe të dhënat personale të shëndetit. Pajisjet e fitnesit mund të jenë të shtrenjta, por mos u tundoni të kurseni sigurinë për të kursyer disa dollarë. “Ndërsa një kompani më pak e njohur mund të ofrojë me një çmim më të mirë, një ofrues i njohur që shkelet ka më shumë gjasa të kujdeset për reputacionin e tij dhe të bëjë gjëra për të ndihmuar konsumatorët”,-tha Kevin Roundy, drejtor teknik i lartë në kompaninë e sigurisë kibernetike.

Mund të ketë shqetësime të tjera përtej ekspozimit të informacionit të ndjeshëm të një personi në një shkelje të të dhënave. Për shembull, gjurmuesit e fitnesit në përgjithësi lidhen me telefonin e një përdoruesi përmes “Bluetooth”, duke i lënë të dhënat personale të ndjeshme ndaj hakimit.

“Për të rritur mbrojtjen, shikoni se cilat cilësime mund të rregullohen, të tilla si ato që lidhen me rrjetet sociale, vendndodhjen dhe informacione të tjera të ndara”,-tha Dan Demeter, studiues i sigurisë në sigurinë kibernetike “Kaspersky Lab”. Përdoruesit e pajisjeve duhet të jenë të kujdesshëm për atë që postojnë publikisht për vendndodhjen dhe aktivitetet e tyre, ose çfarë lejojnë të bëhen publike si parazgjedhje. Këto të dhëna mund të kërkohen në internet dhe të përdoren në dëmin tuaj.

Të fundit