Flash News

POLITIKOFF

ChatGPT hapi një epokë të re në kërkim, por Microsoft mund ta 'shkatërrojë' atë

ChatGPT hapi një epokë të re në kërkim, por Microsoft

Në mënyrë tipike, Google mer fajin për mungesën e konkurrencës në kërkimin në ueb. Qeveria e SHBA-së madje është duke paditur për të bllokuar kompaninë nga përdorimi i taktikave të supozuara monopoliste, si për shembull ta bëjë veten motorin e kërkimit të paracaktuar në softuerët e përdorur gjerësisht si Android, Chrome dhe Safari. Por disa motorë kërkimi të rinj që përpiqen të tërheqin përdoruesit me mbrojtje të privatësisë ose kërkime pa reklama thonë se sfida e tyre e fundit nuk vjen nga Google. Në vend të kësaj, është Microsoft dhe motori i tij i kërkimit Bing që shkaktojnë përkeqësimin e tyre.

ChatGPT hapi një epokë të re në kërkim, por Microsoft

Fillesat e kërkimit janë mbështetur prej kohësh në licencimin e rezultateve të kërkimit nga Bing, duke përgjuar një operacion indeksimi në internet më të madh se sa një kompani e vogël mund të përballonte lehtësisht dhe duke shtuar veçoritë dhe mënyrat e tyre për analizimin e pyetjeve. Por nxjerrja e Microsoft-it e një chatbot kërkimi Bing bazuar në teknologjinë që qëndron në themel të ChatGPT të OpenAI-t ka nxitur shqetësime se Microsoft po shtrydh padrejtësisht klientët e tij të të dhënave të kërkimit ndërsa nis një përpjekje të rinovuar për të kafshuar më shumë pjesë të tregut nga Google.

ChatGPT hapi një epokë të re në kërkim, por Microsoft

Një javë pasi hapi bisedën Bing në shkurt, Microsoft njoftoi se tarifat e tij standarde për të dhënat e kërkimit do të rriteshin deri në 10 herë duke filluar nga maji. Kompania shtoi gjithashtu një rregull të ri me efekt të menjëhershëm që startup-et thonë se në mënyrë efektive i bllokon ata të konkurrojnë me Bing chat ose chatbot rival të Google, Bard. Ky rregull vendos çmime shumë më të larta potencialisht 28 herë më shumë se tarifat e mëparshme të Microsoft-it për çdo klient që ofron rezultate të Bing për përdoruesit në një faqe që ka gjithashtu përmbajtje nga modele të mëdha gjuhësore (LLM), teknologjia që qëndron pas ChatGPT dhe bisedës së Bing. Një startup që lançoi chatbotin e tij të kërkimit me fuqi LLM do të paguante deri në 200 dollarë për 1000 pyetje Bing, krahasuar me 7 dollarë më parë, ose 25 dollarë sipas çmimit të ri që hyn në fuqi në maj.

ChatGPT hapi një epokë të re në kërkim, por Microsoft

Zëdhënësja e Microsoft, Caitlin Roulston thotë se rritjet e çmimeve reflektojnë investime në rritje për të përmirësuar Bing, në mënyra që përfitojnë gjithashtu kompanitë që mbështeten në rezultatet e tij. Përdorimi i fundit i LLM-ve për të ndihmuar në renditjen e rezultateve ka përmirësuar cilësinë e kërkimit më shumë se çdo përmirësim i mëparshëm në 20 vitet e fundit. Roulston thotë :

"Ne jemi në diskutime të hershme me partnerët për të eksploruar mundësi shtesë dhe mezi presim të vazhdojmë të nxisim një ekosistem të shëndetshëm në internet."

Të fundit