Flash News

POLITIKOFF

Elon Musk nis një "luftë të re", tani me kompaninë Apple

Elon Musk nis një "luftë të re", tani me kompaninë

Elon Musk akuzoi ‘Apple’ se kishte kërcënuar se do të bllokonte Twitter-in nga ‘App store’, pa thënë pse në një seri postimesh, ku gjithashtu thuhej se prodhuesi i iPhone kishte ndaluar reklamat në platformën e mediave sociale. CEO miliarder i ‘Twitter’ dhe ‘Tesla’ tha se ‘Apple’ po i bënte presion Twitter-it mbi kërkesat për moderimin e përmbajtjes.

Veprimi, i pakonfirmuar nga ‘Apple’, nuk do të ishte surprizë pasi kompania ka zbatuar me përpikmëri rregullat e saj dhe ka hequr më parë aplikacione si ‘Gab’ dhe ‘Parler’. 'Parler', i cili përdoret gjerësisht nga konservatorët, u rivendos nga ‘Apple’ në 2021 pasi aplikacioni përditësoi përmbajtjen dhe praktikat e moderimit, thanë kompanitë në atë kohë. 

“Apple kryesisht ka ndaluar reklamat në Twitter. A e urrejnë fjalën e lirë në Amerikë?”, tha Musk, i cili e bleu Twitterin për 44 miliardë dollarë muajin e kaluar. Ai më vonë etiketoi llogarinë e shefit ekzekutiv të ‘Apple’ Tim Cook në ‘Twitter’ në një postim tjetër, duke pyetur "Çfarë po ndodh këtu?". Firma më e vlefshme në botë shpenzoi rreth 131,600 dollarë për reklamat në Twitter midis 10 dhe 16 nëntorit, 220,800 dollarë midis 16 tetorit dhe 22 tetorit, një javë përpara se Musk të mbyllte marrëveshjen me Twitter, sipas firmës matëse të reklamave ‘Pathmatics’. 

Në tremujorin e parë të 2022, ‘Apple’ ishte reklamuesi kryesor në ‘Twitter’, duke shpenzuar 48 milionë dollarë dhe duke llogaritur më shumë se 4% të të ardhurave totale për periudhën, raportoi ‘Washington Post’, duke cituar një dokument të brendshëm në ‘Twitter’.  Midis listës së ankesave të postuara nga Musk në ‘Twitter’ ishte tarifa deri në 30% që ‘Apple’ ngarkon zhvilluesit e softuerit për blerjet brenda aplikacionit. Musk postoi një meme sipas të cilës ai ishte i gatshëm të "shkonte në luftë" kundër ‘Apple’ vetëm që mos të paguante komisionin. 

Tarifa ka marrë kritika dhe padi nga kompani të tilla si ‘Epic Games’, prodhuesi i 'Fortnite', dhe shumë të tjerët. Kompanitë si ‘General Mills’ dhe prodhuesi i makinave luksoze ‘Audi of America’ kanë ndaluar ose ndërprerë reklamat në ‘Twitter’ që nga blerja e tij prej Musk dhe ky i fundit tha në fillim të këtij muaji se kompania kishte parë një rënie "masive" të të ardhurave. Shitjet e reklamave përbëjnë rreth 90% të të ardhurave të Twitter. 

Të fundit