Flash News

POLITIKOFF

Italia ndalon përdorimin e ChatGPT, pas pretendimit se cenon privatësinë e përdoruesve

Italia ndalon përdorimin e ChatGPT, pas pretendimit se cenon

Italia është vendi i parë perëndimor që bllokon chatbot-in e avancuar ChatGPT, pas shqetësimeve që lidhen me privatësinë e përdoruesve. Autoriteti Italian i Mbrotjes së të Dhënave tha se ky program cenonte privatësinë e njerëzve që zgjidhnin t’i bënin pyetje chatbot-it inteligjent. Autoritetet italiane kanë thënë se jo vetëm do ta bllokonin chatbot-in e OpenAI, por do të hetonin edhe nëse ishte në përputhje me Rregulloren e Përgjithshme të Mbrojtjes së të Dhënave, në mënyrë që ta dinë nëse është i sigurt përdorimi i platformës inteligjente, duke shtuar se më 20 mars, platforma kishte bërë një shkelje të të dhënave, që cenonte bisedat e përdoruesve. Më pas, thanë se nuk ka asnjë bazë ligjore që justifikon “mbledhjen dhe ruajtjen massive të të dhënave personale, me qëllim të trajnimit të algoritmeve që qëndrojnë në themel të funksionimit të platformës”.

Italia ndalon përdorimin e ChatGPT, pas pretendimit se cenon
 
Një tjetër shqetësim është se edhe verifikimi i moshës. Duke qenë se platforma nuk ka asnjë mënyrë për të verifikuar moshën e përdoruesve, atëherë ekziston rreziku i ekspozimit të të miturve ndaj përgjigjeve të papërshtatshme, në krahasim me shkallën e tyre të zhvillimit dhe ndërgjegjësimit. Që prej krijimit të ChatGPT në nëntor të vitit 2022, janë ngritur disa shqetësime se mos inteligjenca artificiale do të shkurtojë vendet e punës dhe do të zëvendësojë kontributin e njerëzve nëpër kompani.

Të fundit