Flash News

POLITIKOFF

Komente raciste dhe homofobike kundër Lewis Hamilton, Ish-piloti i F1, Nelson Piquet gjobitet rreth 1 milion dollarë

Komente raciste dhe homofobike kundër Lewis Hamilton, Ish-piloti i F1,

Tre herë kampioni i Formula 1, Nelson Piquet, u urdhërua të paguajë një gjobë prej afro 1 milion dollarësh në dëmshpërblim moral për komentet raciste dhe homofobike që synonin pilotin e Mercedesit, Lewis Hamilton, tha një vendim gjykate i publikuar të premten. Në deklaratë thuhet:

"Gjyqtari zëvendësues i Gjykatës Civile të 20-të të Brasilia dënoi ish-pilotin e Formula 1, Nelson Piquet Souto Maior, të paguajë 5 milionë R$ si kompensim për dëmet morale kolektive, që do të ndahen për fondet për promovimin e barazisë racore dhe diskriminimit kundër komunitetit LGBTQIA+ , për shkak të shkeljeve të bëra ndaj pilotit aktual të Formula 1, Lewis Hamilton."

Piquet përdori një sharje racore dhe homofobike portugeze braziliane gjatë një interviste televizive në nëntor 2021 për të përshkruar kampionin shtatë herë Hamilton kur trajtoi një përplasje me shpejtësi të lartë që përfshin Hamilton dhe Max Verstappen gjatë Çmimit të Madh të Silverstone. Klipi u bë viral dhe tërhoqi një reagim negativ ndaj Piquet, i cili më vonë kërkoi falje për komentet e tij, një pikë e përforcuar edhe nga deklarata e gjykatës.

"I pandehuri, në mbrojtjen e tij, argumentoi se ai tashmë kishte hequr dorë nga mënyra se si e trajtonte shoferin anglez, por se sjellja e tij nuk karakterizonte racizmin apo homofobinë dhe nuk kishte nevojë të flitej për gjuhë të urrejtjes apo ofendim ndaj popullsisë së zezë apo komuniteti LGBTQIA+ në përgjithësi. Ai pohoi se, pavarësisht përdorimit të gjuhës së papërshtatshme, nuk kishte asnjë qëllim për të dëmtuar nderin e Hamiltonit apo të dikujt tjetër. Kështu, duke qenë se nuk bëhej fjalë për gjuhën e urrejtjes, detyra për të zhdëmtuar nuk do të karakterizohej."

Deklarata, megjithatë, përforcoi se veprimet e Piquet ndikojnë jo vetëm të drejtat individuale të viktimës, por vlerat e të gjithë komunitetit, dhe të popullsisë së zezë dhe komunitetit LGBTQIA+ në veçanti. Formula 1, Mercedes dhe FIA, organi drejtues global i motorsportit, të gjithë e dënuan Piquet në atë kohë dhe Piquet kërkoi falje për sharjen racore dhe tha se komentet e tij nuk kishin qëllim racist. Më parë, Pique tha:

"Ajo që thashë ishte e pamenduar mirë dhe nuk bëj asnjë mbrojtje për të, por do të sqaroj se termi i përdorur është ai që është përdorur gjerësisht dhe historikisht në gjuhën portugeze braziliane si sinonim për “djalë” ose “person” dhe kurrë nuk kishte për qëllim të ofendonte, Nuk do ta përdor kurrë fjalën për të cilën jam akuzuar në disa përkthime. Unë dënoj fuqishëm çdo sugjerim që fjala është përdorur nga unë me qëllim për të nënçmuar një pilot për shkak të ngjyrës së tij të lëkurës. Diskriminimi nuk ka vend në F1 apo shoqëri dhe jam i lumtur të sqaroj mendimet e mia në këtë drejtim."

Të fundit