POLITIKOFF

Muzeu "The Met": Mbi 1000 objekte në koleksion janë të lidhura me trafikantë dhe grabitës

Muzeu "The Met": Mbi 1000 objekte në koleksion janë të

Muzeu Metropolitan i Artit në Nju Jork ka më shumë se 1000 objekte në koleksionin e tij që kanë lidhje me njerëz që dyshohet se janë përfshirë në krime që lidhen me tregtinë e antikiteteve, sipas një raporti të ri nga Konsorciumi Ndërkombëtar i Gazetarëve Hulumtues (ICIJ), duke shkaktuar një kontroll të shtuar. i muzeut më të madh dhe më të vizituar në SHBA. Të paktën 1,109 pjesë në koleksionin e “Met” ishin në pronësi më parë nga individë që janë paditur ose dënuar për krime, duke përfshirë plaçkitjen dhe trafikimin. Nga këto objekte, më pak se gjysma kanë të dhëna të disponueshme që detajojnë se si u larguan nga vendet e tyre të origjinës. Dhe nga më shumë se 250 antikitete në Met me lidhje me Nepalin dhe Kashmirin, dy vende që janë ndikuar veçanërisht keq nga plaçkitjet, vetëm tre janë të listuara me të dhëna që shpjegojnë se si objektet u larguan nga zonat nga e kishin origjinën.

Muzeu "The Met": Mbi 1000 objekte në koleksion janë të

Sipas ICIJ, shumë objekte në koleksionin e Met kanë gjithashtu lidhje të qarta me individë që janë implikuar në grabitjen ose trafikimin e antikave. Muzeu ka pothuajse dy duzina pjesë që dikur i përkisnin tregtarit amerikan të antikiteteve Robert E. Hecht. Met filloi të merrte objekte nga Hecht në vitet 1950, dhe vazhdoi ta bënte këtë edhe pasi Hecht u akuzua nga prokurorët italianë për kontrabandë në 1959 dhe 1961. Çështja kundër Hecht u pushua më vonë kur skadoi afati i parashkrimit dhe Hecht vdiq. në vitin 2012 pasi mohoi vazhdimisht se kishte luajtur ndonjë rol në eksportimin e paligjshëm të artit. “The Met” ka gjithashtu më shumë se 800 objekte që dikur i përkisnin Jonathan P. Rosen, një partner biznesi i Hecht-it, i cili u akuzua së bashku me Hecht-in në Itali në 1997. Muzeu i Artit në Cleveland ra dakord të kthejë objektet në koleksionet e tij nga Rosen në 2008 pasi mësoi ata dyshohet se ishin vjedhur dhe në vitin 2013, Universiteti Cornell ra dakord të kthente rreth 10,000 tableta të lashta irakiane të dhuruara nga Rosen, sipas “The Los Angeles Times”. Në atë kohë, avokati i Rosen mohoi që tabletat të ishin blerë në mënyrë të paligjshme.
85 pjesë të tjera në koleksionin e Met janë të lidhura me Subhash Kapoor, i cili u dënua vitin e kaluar me 10 vjet burg në Indi për vepra trafikimi.

Të fundit