Flash News

POLITIKOFF

Pse duhet patjetër të përfshijmë brokolin në dietën tuaj?

Pse duhet patjetër të përfshijmë brokolin në

Brokoli i përket kategorisë së perimeve krucifere, së bashku me lulelakrën, lakrat e Brukselit etj. Perimet e kryqëzuara janë të njohura për vetitë e tyre të dobishme, dhe brokoli është një perime e pasur me lëndë ushqyese.     

Kështu thuhet në faqen e internetit të Organizatës Qendrore të Tregjeve dhe Peshkimit në një artikull në rubrikën “Ushqyerja dhe Shëndeti” nga dietologu-nutritionist Stamataki Asteria, drejtor i Institutit Helen të Ushqyerjes.

Kaloritë dhe lëndët ushqyese     

Si të gjitha perimet, ato janë të ulëta në kalori dhe 1 filxhan brokoli na jep rreth 32 kcal. Brokoli i papërpunuar përbëhet nga 90% ujë, 7% karbohidrate dhe 3% proteina. Është i pasur me mikroelemente, përkatësisht vitamina, minerale dhe elementë gjurmë. Përmban vitaminë C, vitaminë K, acid folik, kalium, mangan dhe hekur.

Kjo perime e veçantë përmban shumë fibra. Një filxhan brokoli e furnizon trupin me 2.2 gram fibra. Fibrat janë të vlefshme për trupin tonë pasi ndihmojnë sistemin tretës të funksionojë siç duhet, sjellin ngopje dhe mbron trupin tonë.

Brokoli është i pasur me fitokemikale si indolet, izotiocianatet, sulforafani, luteina, zeaksantina.

Të gjitha këto substanca shfaqin aktivitet të fortë antioksidues dhe kanë një efekt të dobishëm në funksionet e trupit të njeriut.

Në mënyrë të veçantë, izotiocianatet duket se ndikojnë në enzimat e mëlçisë, reduktojnë stresin oksidativ dhe kanë efekte anti-inflamatore

Të fundit