Flash News

POLITIKOFF

Studiuesit nxorën ADN-në nga flokët e Beethoven për të mësuar shkakun e sëmundjes së tij

Studiuesit nxorën ADN-në nga flokët e Beethoven për të

Gati 200 vjet pas vdekjes së Ludwig van Beethoven, studiuesit nxorrën ADN-në nga fijet e flokëve të tij, duke kërkuar të dhëna për problemet shëndetësore dhe humbjen e dëgjimit që e mundonin atë. Ata nuk ishin në gjendje të zgjidhin rastin e shurdhimit të kompozitorit gjerman ose sëmundjeve të rënda të stomakut. Por ata gjetën një rrezik gjenetik për sëmundje të mëlçisë, plus një infeksion të hepatitit B që dëmton mëlçinë në muajt e fundit të jetës së tij. Kjo e diel shënon 196-vjetorin e vdekjes së Beethoven-it në Vjenë më 26 mars 1827, në moshën 56-vjeçare. Vetë kompozitori shkroi se donte që mjekët të studionin problemet e tij shëndetësore pas vdekjes.

Studiuesit nxorën ADN-në nga flokët e Beethoven për të

"Me Bethovenin në veçanti, është rasti që ndonjëherë sëmundjet e kufizojnë shumë punën e tij krijuese. Dhe për mjekët, ka qenë gjithmonë një mister se çfarë ishte me të vërtetë pas saj."

Që nga vdekja e tij, shkencëtarët janë përpjekur prej kohësh të bashkojnë historinë mjekësore të Beethoven dhe kanë ofruar një sërë shpjegimesh të mundshme për sëmundjet e tij të shumta. Tani, me përparimet në teknologjinë e lashtë të ADN-së, studiuesit kanë qenë në gjendje të nxjerrin të dhëna gjenetike nga tufat e flokëve të Beethoven që ishin prerë dhe ruajtur si kujtime. Ata u fokusuan në pesë bravë që janë “pothuajse me siguri autentike”, që vijnë nga i njëjti mashkull evropian, sipas studimit.

Studiuesit nxorën ADN-në nga flokët e Beethoven për të

Ata shikuan gjithashtu tre brava të tjera historike, por nuk ishin në gjendje të konfirmonin se ato ishin në të vërtetë të Beethoven. Testet e mëparshme në njërën prej këtyre bravave sugjeruan se Beethoven kishte helmim nga plumbi, por studiuesit arritën në përfundimin se mostra ishte në të vërtetë nga një grua. Pas pastrimit të flokëve të Beethoven një fije në një kohë, shkencëtarët i shpërndanë copat në një tretësirë dhe gjetën copa të ADN-së, tha autori i studimit Tristan James Alexander Begg, një antropolog biologjik në Universitetin e Kembrixhit.

Studiuesit nxorën ADN-në nga flokët e Beethoven për të

Pyetja kryesore se çfarë e shkaktoi humbjen e dëgjimit të Beethoven është ende pa përgjigje, tha Dr. Avraham Z. Cooper i Universitetit Shtetëror të Ohajos, i cili nuk ishte i përfshirë në studim. Dhe mund të jetë e vështirë për t’u kuptuar, sepse gjenetika mund të na tregojë vetëm gjysmën e ekuacionit që përbën shëndetin tonë.

Të fundit