Flash News

POLITIKOFF

Vitaminat më efektive për forcimin e sistemit imunitar

Vitaminat më efektive për forcimin e sistemit imunitar

Këto janë vitaminat që forcojnë sistemin imunitar, si dhe ushqimet në të cilat mund t’i gjeni.

1. Vitamina C

Me shumë mundësi e dini që vitamina C është një nga vitaminat më të dobishme për sistemin imunitar. Vepron si një antioksidant, që do të thotë se ka aftësinë të mbrojë trupin tuaj nga toksinat që mund të shkaktojnë inflamacion.

Marrja e rregullt e vitaminës C është e rëndësishme për ruajtjen e shëndetit të mirë, pasi trupi juaj nuk ka aftësinë ta prodhojë atë vetë. Për më tepër, nuk mund ta ruajë atë për përdorim në të ardhmen.

Lajmi i mirë është se gjendet në shumë ushqime të ndryshme, siç janë specat e kuq dhe të gjelbër, kivitë, luleshtrydhet, brokoli i papërpunuar, portokajtë dhe lëngu i portokallit.

2. Vitamina B6

Vitamina B6 luan një rol vendimtar në mbështetjen e proceseve biokimike të sistemit imunitar. Një nga rolet e tij kryesore është prodhimi i qelizave të bardha të gjakut dhe qelizave T, të cilat janë përgjegjëse për luftimin e pushtuesve si viruset dhe bakteret.

Ushqimet e pasura me vitaminë B6 përfshijnë qiqrat, salmonin, tonin, gjoksin e pulës, patatet, bollgurin, gjizën dhe bananet.

3. Vitamina E

Vitamina E është një antioksidant i fuqishëm që rrit aftësinë e trupit për të luftuar infeksionet. Sipas ekspertëve, është një nga lëndët ushqyese më efektive për funksionimin e duhur të sistemit imunitar. Kjo ndodh sepse vitamina E kontribuon në mirëmbajtjen optimale të qelizave T, duke i lejuar ato të funksionojnë në mënyrën më të mirë të mundshme.

Ushqimet që mund të zgjidhni për të rritur konsumin tuaj përfshijnë farat, të tilla si farat e lulediellit, arrat, të tilla si bajamet dhe kikirikët, si dhe perime të tilla si spinaqi dhe brokoli, fruta të tilla si kivi dhe perime të tilla si domatet.

4. Zinku

Zinku ka veti anti-inflamatore dhe antioksiduese. Luan një rol vendimtar në funksionimin e duhur të të gjitha qelizave të sistemit imunitar.

Gocat e detit janë ushqimi me përmbajtjen më të lartë të zinkut. Mundësi të tjera që mund të merrni në konsideratë për të rritur konsumin e zinkut përfshijnë gjoksin e gjelit të detit, mishin e viçit pa dhjamë, thjerrëzat, farat e kungullit, karkalecat, kosin dhe qumështin.

5. Seleni

Seleniumi është një element i rëndësishëm gjurmë që kontribuon në rregullimin e funksioneve të sistemit imunitar, ndërkohë që mbron qelizat e tij nga stresi oksidativ.

Disa ushqime të pasura me selen që mund t’i shtoni në dietën tuaj janë toni, mishi i ligët, gjiza, orizi kaf, vezët dhe bollguri.

 

Të fundit