PPE projekt-rezolutë për fillimin e bisedimeve me Shkupin dhe Tiranën; Apeli për Shqipërinë: Dialog për zgjidhjen e krizës

Një rezolutë emergjente e miratuar në kongresin e Partisë Popullore Evropiane (EPP) në Zagreb i bën thirrje Këshillit dhe vendeve anëtare të BE që të angazhohen për të marrë një vendim pozitiv për rihapjen e negociatave të pranimit me Maqedoninë e Veriut dhe Shqipërinë sa më shpejt që të jetë e mundur.

Në këtë dokument, theksohet edhe rreziku që një situatë e tillë mund të lejojë afrimin e aktorëve të huaj, veprimtaria e të cilëve mund të mos jetë në përputhje me vlerat dhe interesin e BE.

“Kjo politikë e zgjerimit mund të çojë në situata gjithnjë e më të paqëndrueshme në lagjen e afërt të BE-së dhe mund të lejojë aktorët e huaj, veprimtaria e të cilëve mund të mos jetë në përputhje me vlerat dhe interesin e BE, të angazhohen më ngushtë me Maqedoninë e Veriut dhe Shqipërinë”, thuhet në dokumentin e projekt-rezolutës.

Theksohet po ashtu se mosarritja e BE-së për të hapur negociatat e pranimit ka shkaktuar zgjedhje të parakohshme në Maqedoninë e Veriut, duke rezultuar në humbjen e besueshmërisë për ata që kanë bërë kompromise, duke shtuar se “Përpjekjet e Maqedonisë së Veriut dhe të Shqipërisë njihen. Megjithatë, disa delegatë kanë paraqitur ndryshime duke theksuar se lufta kundër korrupsionit dhe krimit të organizuar, si dhe kriza politike, mbeten çështje shqetësuese në Shqipëri”.

Duke u ndalur në rastin e Shqipërisë, partitë anëtare të PPE-së me anë të kësaj rezolutë të posaçme në Kongresin e PPE-së që po mbahet në Zagreb, i është dhënë rëndësi edhe krizës politike që ka përfshirë vendin prej muajsh.

Në dokument apelohet klasa politike që të ulet në një dialog gjithëpërfshirës dhe reformave zgjedhore që hapin rrugën për zgjedhje të lira dhe të ndershme.

“Duke mirëpritur faktin që Shqipëria ka demonstruar vendosmërinë e saj për të përparuar më tej axhenda e reformës në BE dhe ka dhënë rezultate të prekshme dhe të qëndrueshme, dhe gjithashtu mirëpret reformat në drejtësi të kryera nga Shqipëria; miraton rekomandimin e Komisionit për Shqipëria dhe shpreh shqetësim të thellë për dukurinë përsëritëse të personave me kriminelë regjistrime, korrupsion dhe krim të organizuar dhe kërkon tejkalimin e krizës politike përmes dialogut gjithëpërfshirës dhe reformave zgjedhore që hapin rrugën për zgjedhje të lira dhe të ndershme në njohjen e këtyre përpjekjeve inkurajuese të reformës”, thuhet në projekt-rezolutë.