Rajoni

Analiza e EWB: Romanca BE-Ballkani Perëndimor është toksike, po kalon një krizë serioze pa perspektivë

Analiza e EWB: Romanca BE-Ballkani Perëndimor është toksike, po

Më 1 korrik, Sllovenia mori drejtimin e Presidencës së Këshillit të BE -së. Në kontekstin e rajonit të Ballkanit Perëndimor (BB), dorëzimi ishte mjaft i hidhur për disa vende. Bullgaria mbajti pozicionin e saj në bllokimin e fillimit të negociatave të pranimit për Maqedoninë e Veriut, duke ngrirë më tej rrugën përpara edhe për Shqipërinë. Serbia dhe Mali i Zi mbajtën konferencat e para ndërqeveritare nën metodologjinë e rishikuar. Asnjë zhvillim i ri as në procesin e liberalizimit të vizave për Kosovën, as statusi kandidat për Bosnjë dhe Hercegovinën.

Nëse ka ende një perspektivë për zgjerimin e BE për vendet e BB, atëherë Samiti i planifikuar i Ballkanit Perëndimor brenda Presidencës Sllovene duhet të sjellë diçka të re dhe konkrete. Përndryshe, partneriteti BE-BB do të vazhdojë të përkeqësohet ngadalë, siç ishte rasti i Turqisë, derisa përfundimisht të prishet.

Duket se çdo gjashtë muaj, me çdo rotacion brenda Këshillit të BE -së, raportet e progresit të shkruara nga Komisioni Evropian dhe opinionet e shprehura për këtë çështje përmbajnë pak a shumë përmbajtje të ngjashme.

Zhgënjimi, frustrimi me BE-në, pasiguria, një proces i pafund, lodhja nga zgjerimi, mungesa e reformave-këto janë fjalët kyçe. Për më tepër, deklaratat e zyrtarëve të BE -së dhe BB -së janë bërë shumë të parashikueshme.

“Ballkani Perëndimor i përket BE -së”; "Ne do të reformohemi dhe do të mbetemi të përkushtuar ndaj BE -së dhe evropianizimit të vendeve tona". Pas gjithë kësaj kohe, tingëllon më shumë si një shkëmbim i "gënjeshtrave të bardha" dhe premtimeve midis dy palëve. Sidoqoftë, në një marrëdhënie, gënjeshtrat e bardha mund t'i bëjnë partnerët të fillojnë të kërkojnë diku tjetër.

Duket se romanca BE-BB është toksike dhe po kalon një krizë serioze pa perspektivë për të ardhmen.

Në kuptimin teknik, BE -ja tashmë ka rishikuar metodologjinë për negociatat e pranimit dhe ka shpallur Planin e Investimeve Ekonomike për Ballkanin Perëndimor, me vlerë 9 miliardë euro. Në prill, Komisioni Evropian, në bashkëpunim me Austrinë, miratoi ofrimin e rreth 650,000 vaksinave për të gjithë rajonin dhe një paketë mbështetëse financiare prej 3.3 miliardë eurosh me EIB për rimëkëmbjen sociale dhe ekonomike.

Në kuptimin politik, procesi i zgjerimit është praktikisht i padukshëm, pasi nuk ka afate kohore të prekshme për anëtarësimin, madje as për vendet që kanë arritur përparim me negociatat ndër vite, siç janë Mali i Zi dhe Serbia.

BE nuk ka asnjë mekanizëm për të anuluar veton, dhe për këtë arsye nuk ishte në gjendje t'i përgjigjej bllokadës bullgare mbi gjuhën dhe origjinën historike të Maqedonisë së Veriut. Një zgjidhje alternative mund të jetë vendimmarrja përmes votimit të shumicës së kualifikuar; por ka shumë të ngjarë që shtetet më të vogla anëtare të jenë kundër tij. Tani është hera e dytë që Maqedonia e Veriut bllokohet në rrugën e saj drejt anëtarësimit në BE për një mosmarrëveshje me një vend fqinj.

Megjithëse MPJ -ja Portugeze dhe Komisioneri Várhelyi vizituan Sofjen dhe Shkupin, me një propozim për përkufizimin e gjuhës maqedonase në BE, vendimi për heqjen e vetos nuk u mor nga Bullgaria, pasi vendi po kalon krizën e vet politike të brendshme. Ekziston një deklaratë e vullnetit nga të gjitha palët që kjo çështje të merret seriozisht, me një angazhim për ta kapërcyer atë gjatë Presidencës Sllovene. Në realitet, megjithatë, shpresat janë të ulëta për një përparim të madh.

Vetëm Bullgaria, Rumania dhe Kroacia kanë arritur të bashkohen në Bashkim në 15 vitet e fundit, dhe disa shtete (si Maqedonia e Veriut) kanë qenë kandidatë për anëtarësim për 18 vjet tani.

E parë nga perspektiva e vendeve kandidate, politika jokonsistente e zgjerimit e BE -së dhe qasja e saj "e nxehtë dhe e ftohtë" u ka dhënë mjet sulmi euroskeptikëve në rajon, të cilët po përdorin argumentin turk se BE -ja po bën që vendet e BB -së t'i kthejnë shpinën Perëndimit dhe filloni të "flirtoni" me aktorë të tjerë të jashtëm nga Lindja - Turqia, Kina, Rusia dhe Emiratet e Bashkuara Arabe.

Duket se kjo valle e lashtë midis Eros dhe Thanatos do të vazhdojë për gjithë përjetësinë tokësore.

BE -ja duhet të bëjë një ndryshim të shpejtë drejt rajonit dhe ta çojë këtë marrëdhënie në nivelin tjetër, duke treguar një vullnet politik për integrimin e rajonit. Kjo mund të arrihet duke rishikuar politikën vendimmarrëse të bazuar në konsensus, ose duke hequr fuqinë e disa shteteve anëtare për të ushtruar interesat e tyre kombëtare mbi interesat e Bashkimit. Nga ana tjetër, kjo marrëdhënie (anije) gjithashtu mund të përdorë njëfarë ndershmërie.

Samiti i Ballkanit Perëndimor brenda Presidencës Sllovene nuk duhet të jetë vetëm një takim i rregullt, me deklarata të përgatitura, por duhet të rezultojë në diçka të re dhe konkrete që do të bëjë një përparim. Është e rëndësishme të mbash ritmin, dhe ndoshta të shpejtosh, në mënyrë që fjalët e Sofokliut "Nuk kam dashuri për një mik që të do vetëm me fjalë" të mos fillojnë të tingëllojnë të vërteta.  

Përkthyer nga European Western Balkans

Të fundit