Rajoni

"Babëzia turke", Greqia ngre shqetësimin: Anija "Cesme" po bën lëvizje të papritura në Egje

"Babëzia turke", Greqia ngre shqetësimin: Anija
Foto ilustruese

Rreth orës 11 të së enjtes, anija hidrografike e marinës turke "Cesme" lundroi nga baza e saj në Stamboll dhe thuhet se po lëviz në Bosfor. Pyetja tani është nëse anija hidrografike turke "Cesme" do të lundrojë në zonën midis Lemnos - Agios Efstratios dhe Skyros ku ka deklaruar se do të kryejë kërkime nga sot deri më 2 mars.

Kjo pyetje ka pushtuar qeverinë greke në 24 orët e fundit, ministrinë e Punëve të Jashtme dhe të Mbrojtjes Kombëtare që mbledhin dhe deshifrojnë të gjitha informacionet që do t'i ndihmojnë ata të hartojnë imazhin e lëvizjes së anijes turke.

Ajo që është e sigurt është se Navtex 0122/21 i lëshuar të hënën nga stacioni bregdetar i Smyrna është i paligjshëm, pasi pala turke nuk ka asnjë autoritet të lëshojë një njoftim për detarët për punë hidrografike në zonë. Përkundër faktit se koordinatat e dhëna nga stacioni hidroelektrik i Smirnës krijojnë një zonë të madhe në qendër të Egjeut dhe në ujërat ndërkombëtare, përgjegjësia ekskluzive për licencimin e kërkimit në këtë zonë u takon shërbimeve greke.

"Babëzia" turke

Siç tregohet në hartë, ata paralajmëruan se "Cesme" do të lëvizte vetëm shtatë milje nga Lemnos dhe Agios Efstratios dhe duke përfunduar rreth 10 milje në lindje të Skyros. Me këtë metodë, Ankaraja përsërit në mënyrë të nënkuptuar se nuk e njeh të drejtën e Greqisë për një zonë bregdetare prej 12 miljesh përreth ishujve, siç parashikohet në Konventën për Ligjin e Detit.

Dinakëria akoma më e madhe e lëvizjes turke me "Cesme" është se zona ku ata kanë deklaruar se do të kryhen hetime kryqëzon meridianin e 25-të që sipas turqve duhet të jetë kufiri për ndarjen e Egjeut në dy zona kërkimi dhe shpëtimi. Ankaraja po përpiqet të pretendojë në emër të saj zonën në lindje të meridianit të 25-të, domethënë, ajo pretendon të fitojë kontroll mbi operacionet e SAR në mes të Egjeut! Meridiani i 25-të kryqëzon Agios Efstratios. Zona ku turqit kanë deklaruar se "Cesme" do të lëvizë për hulumtim është hartuar me kujdes për të përfshirë një zonë - në ujërat ndërkombëtare - në lindje dhe perëndim të meridianit të 25-të, ku edhe turqit njohin që të drejtat ekskluzive për bizneset që ka Greqia.

Të fundit