Rajoni

"Biden do të mbështesë faktorin shqiptar dhe Ballkanin Perëndimor", analisti grek: Athina duhet të shqetësohet  

"Biden do të mbështesë faktorin shqiptar dhe Ballkanin
Presidenti i SHBA-ve, Joe Biden

Analisti grek, njëherësh njohës i çështjeve të rajonit  Andreas Banoutsos  ka bërë një analizë për atë që pritet të ndodhë në Ballkanin Perëndimor pas marrjes së presidencës në SHBA nga Joe Biden. Ai ka thënë se Donald Trump nuk tregoi interes për Ballkanin, përpos disa marrëveshjeve të nënshkruara nga Kosova dhe Serbia për normalizimin e marrëdhënieve.

"Së pari, duhet të theksohet se presidenca Trump nuk tregoi ndonjë interes të veçantë në Ballkan nëse përjashton marrëveshjet për normalizimin e marrëdhënieve Serbi-Kosovë të nënshkruara nga Presidenti i Serbisë Aleksandar Vuçiç dhe Kryeministri i Kosovës Abdullah Sebojko në prani të Lev të ish-presidentit amerikan Donald Trump", tha ai, raporton media greke.

Banoutsos shton se "Ndryshe nga Trump, Presidenti i ri i SHBA Joe Biden duket i vendosur për të forcuar perspektivën e anëtarësimit të vendeve të Ballkanit Perëndimor në BE dhe NATO. Është e qartë se politika e jashtme e SHBA në Ballkan nën presidencën e Biden do të kërkojë të arrijë pranimin e Bosnjës dhe Hercegovinës dhe ndoshta Kosovës në NATO".

Sipas analistit presidenca e Biden do të mbështesë faktorin shqiptar. Ai ngre shqetësimin se mbështetja e myslimanëve boshnjakë duhet të shqetësojë Greqinë.

"Mbështetja e dukshme e faktorit shqiptar dhe e myslimanëve boshnjakë (aleatë të ngushtë të Turqisë) në Ballkan nga qeveria e re e SHBA duhet të na shqetësojë pasi kjo nuk ka shenjë të mirë për ruajtjen e interesave tona kombëtare në një kohë kur rreziqet dhe kërcënimet për siguria jonë kombëtare po shumëfishohet", tha ai.

Të fundit