Flash News

Rajoni

Greqia mban zgjedhjet në 21 maj mes polarizimit në rritje

Greqia mban zgjedhjet në 21 maj mes polarizimit në rritje

Kryeministri grek Kyriakos Mitsotakis njoftoi se zgjedhjet e ardhshme kombëtare do të mbahen më 21 maj, por analistët janë të ndarë nëse një qeveri koalicioni mund të formohet në raundin e parë dhe nëse do të nevojitet një raund i dytë.

Raundi i parë do të bazohet në një sistem proporcional dhe në raundin e dytë – që pritet më 2 korrik – partitë do të duhet të arrijnë 37-38% të votave për të formuar një qeveri të shumicës, raporton Euractiv.

Sipas sondazheve, konservatori Demokracia e Re (EPP) dhe partia kryesore opozitare Syriza (E majta e BE-së) janë në një garë kokë e qafë. Në vendin e tretë renditen socialistët grekë (Pasok), i cili pritet të luajë rolin e mbretit.

Demokracia e Re synon një qeveri njëpartiake dhe kundërshton koalicionet. Partia konservatore madje ka thënë se do të shkojë në një raund të dytë derisa të formohet një shumicë.

Nga ana tjetër, si Syriza ashtu edhe Pasok thonë se qeveria e koalicionit duhet të formohet që në raundin e parë.

Disa analistë thonë se sondazhet aktuale sugjerojnë se do të ketë një bllokim ndërsa të tjerë këmbëngulin se një qeveri progresive mund të formohet më 21 maj.

Forcat progresive konsiderohen si partia kryesore e majtë e opozitës Syriza, socialistët, partia komuniste (KKE) dhe e majta DiEM25 e ish-ministrit të financave Yanis Varoufakis. Të gjithë parashikohet të kalojnë pragun prej 3% për të hyrë në parlament.

Syriza ka shprehur shpresën e saj për të udhëhequr një qeveri të tillë. Megjithatë, forcat e tjera përparimtare përballen me mosmarrëveshje me njëra-tjetrën.

Të fundit