Flash News

Rajoni

Përmbytjet në Italinë veriore i lënë muzetë të zhytur në ujë dhe afresket antike të dëmtuara

Përmbytjet në Italinë veriore i lënë muzetë

Ndërsa Emilia Romagna fillon detyrën e madhe të pastrimit pas përmbytjes që la 15 njerëz të vdekur, dëmtimi i kulturës dhe trashëgimisë së pasur të rajonit po bëhet gjithnjë e më i dukshëm.

Muzetë, bibliotekat dhe kishat janë përmbytur me ujë dhe baltë duke shkatërruar libra antikë, dorëshkrime dhe afreske.

Përmbytjet në Italinë veriore i lënë muzetë

Kryeministrja Georgia Meloni ka njoftuar një rritje të përkohshme të çmimeve të biletave të muzeut në të gjithë vendin për të mbledhur fonde për të ndihmuar trashëgiminë kulturore të rajonit.

Muzetë dhe bibliotekat janë zhytur në ujë

Përmbytjet në Italinë veriore i lënë muzetë

Në Cesena, një nga zonat më të goditura, Biblioteka historike Malatestiana u përmbyt nga ujërat në rritje. Biblioteka, e cila është një vend i trashëgimisë së UNESCO-s, është shtëpia e dorëshkrimeve të çmuara dhe librave antikë. Nuk ka ende raporte nëse këto janë prekur.

Gjithashtu në Faenza, një qytet i njohur për artizanët e tij të qeramikës, Muzeu Guerrino Tramonti kishte 1800 qeramika dhe piktura në depo të zhytura në ujë. Uji gjithashtu u rrit në 30 cm në dhomat e muzeut duke dëmtuar ndërtesën dhe ekspozitat.

Biblioteka Manfrediana e qytetit, e cila u hap në 1818, u raportua të ishte nën gjysmë metri ujë.

Në Bagnacavallo, uji hyri në Museo delle Cappuccine duke dëmtuar gjashtë afreske në ruajtje.

Biblioteka Trisi në Lugo, e cila pësoi përmbytje të rënda, shpreson të shpëtojë një pjesë të koleksionit të saj duke e ngrirë.

Librat e lashtë dhe arkivat e gazetave vendosen në qese plastike dhe mbyllen në kuti përpara se të vendosen në frigorifer në -25 gradë Celsius.

Të fundit