Flash News

Rajoni

Rritet ndjeshëm numri i emigrantëve që arrijnë në BE përmes Mesdheut

Rritet ndjeshëm numri i emigrantëve që arrijnë në BE
Foto Ilustruese

Numri i emigrantëve që mbërrijnë në Bashkimin Evropian u rrit me 86% t midis janarit dhe korrikut në krahasim me të njëjtën periudhë të vitit të kaluar, tha të premten agjencia evropiane e kufirit Frontex.

Vetëm në korrik, numri u rrit me 63% nga viti në vit në 34,570, sipas një njoftimi për shtyp që publikon të dhënat paraprake. Në përgjithësi, 155,090 migrantë mbërritën në BE nga janari në korrik, raporton Euractiv

Refugjatët ukrainas që hyjnë në BE përmes pikave kufitare nuk janë përfshirë në shifra.

Sipas Frontex, 7.7 milionë qytetarë ukrainas kanë hyrë në BE që nga fillimi i pushtimit rus në shkurt. Megjithatë, këto hyrje nuk konsiderohen aq të parregullta pasi vendet e BE-së i trajtojnë ukrainasit si refugjatë lufte.

Më shumë se 14,866 hyrje të parregullta, “gati tre herë më shumë” se në korrik të vitit të kaluar, u regjistruan përmes rrugës së Ballkanit Perëndimor, e cila vazhdon të jetë “më aktive”.

Kombësitë kryesore në këtë rrugë ishin emigrantët nga Siria, Afganistani dhe Turqia.

Rruga qendrore e Mesdheut u përdor nga më shumë se 42,500 emigrantë midis janarit dhe korrikut, një rritje prej 44% krahasuar me shtatë muajt e parë të vitit të kaluar.

Numri i zbulimeve në itinerarin e Mesdheut Lindor mbeti i lartë me 22601 mbërritje, “më shumë se dyfish” krahasuar me vitin e kaluar.

Numri i të ardhurve në Qipro përbënte më shumë se gjysmën e numrit të përgjithshëm të zbulimeve, ku shumica e emigrantëve vinin nga Siria, Nigeria dhe Kongo.

Në kufirin lindor të BE-së, numri i kalimeve të paligjshme ka rënë me 32% që nga fillimi i vitit, në 2,923.

Kombësitë kryesore të pranishme në këtë rrugë ishin shtetasit ukrainas, irakianë dhe bjellorusia.

Ndërkohë, kalimet e kanaleve janë rritur me 55% krahasuar me periudhën janar-korrik 2021, në 28,000 raste të zbuluara, sipas Frontex.

Të fundit