Flash News

Rajoni

Samiti i Bashkimit Evropian/ Zbardhen rekomandimet e Brukselit, çfarë thuhet për Ballkanin Perëndimor

Samiti i Bashkimit Evropian/ Zbardhen rekomandimet e Brukselit,

Liderët e BE-së në Bruksel pritet të nënshkruajnë rekomandimin e javës së kaluar nga Komisioni Evropian për t'i dhënë Ukrainës dhe Moldavisë statusin e kandidatit për në BE, sipas draft-konkluzioneve më të fundit të samitit të BE-së, të datës 21 qershor dhe të parë nga EURACTIV.

"Këshilli Evropian ka vendosur t'i japë statusin e vendit kandidat për Ukrainën dhe Republikën e Moldavisë," pritet të deklarojnë liderët e BE-së kur të takohen për samitin e tyre të BE të enjten (23 qershor).

Udhëheqësit e BE-së do të vendosin për hapat e mëtejshëm pasi të plotësohen plotësisht të gjitha kushtet e përcaktuara nga Komisioni Evropian, shton draft komunikata. Një raport i parë i vlerësimit të progresit për përmbushjen e kushteve pritet si pjesë e paketës së rregullt të zgjerimit të Komisionit deri në fund të këtij viti.

Ekzekutivi i BE-së rekomandoi dhënien e statusit kandidat Ukrainës dhe Moldavisë javën e kaluar, gjë që u la liderëve të BE-së afërsisht një javë për të studiuar dokumentin përpara se të vendosnin për këtë çështje. Komisioni Evropian rekomandoi gjithashtu që Moldavia të merrte statusin e kandidatit, por nuk i dha të njëjtën perspektivë gjeorgjianit derisa të përmbushë kushtet e përcaktuara që çojnë në statusin e kandidatit në BE.

Udhëheqësit e BE-së pritet të riafirmojnë qëndrimin, duke thënë se ata janë "të gatshëm t'i japin Gjeorgjisë statusin e vendit kandidat pasi të jenë adresuar prioritetet e specifikuara në opinionin e Komisionit për aplikimin për anëtarësim të Gjeorgjisë".

Megjithatë, disa vende anëtare të BE-së kanë theksuar pikën e kushteve që po plotësohen për tre vendet aspirante që t'i përmbahen procedurave standarde të zgjerimit të bllokut.

“Përparimi i secilit vend drejt Bashkimit Evropian do të varet nga merita e tij në përmbushjen e kritereve të Kopenhagës, duke përfshirë kapacitetin e BE-së për të absorbuar anëtarë të rinj”, thuhet në draft-përfundime.

Formulimi sugjeron se nuk ka asnjë qëllim për të lidhur Ukrainën dhe Moldavinë së bashku si një "marrëveshje paketë", siç është bërë me Maqedoninë e Veriut dhe Shqipërinë, ku njëra nuk mund të vazhdojë me procesin pa tjetrin.

BE duhet t'i japë statusin e kandidatit Ukrainës dhe Moldavisë, duke i sjellë ato një hap më pranë anëtarësimit në bllok, ndërsa Gjeorgjia ka ende disa detyra për të bërë, tha Komisioni Evropian të premten (17 qershor) në një opinion të shumëpritur mbi zgjerimin e ardhshëm të bllokut.

Ballkani Perëndimor mund ‘të humbë’

Udhëheqësit e BE-së ka të ngjarë të shprehin gjithashtu "angazhimin e plotë dhe të qartë të bllokut ndaj perspektivës së anëtarësimit në BE të Ballkanit Perëndimor" dhe "thirrje për përshpejtimin e procesit të anëtarësimit", pas një takimi të planifikuar midis liderëve të BE-së dhe gjashtë homologëve të tyre nga rajoni.

Nga gjashtë kandidatët, vetëm Mali i Zi dhe Serbia kanë hapur zyrtarisht negociatat e pranimit, ndërsa Shqipëria dhe Maqedonia e Veriut kanë qenë në dhomën e pritjes për disa vite.

Serbia, së bashku me Shqipërinë dhe Maqedoninë e Veriut, të cilat janë pjesë e Iniciativës për Ballkanin e Hapur, kanë kërcënuar me një mos-shfaqje në samit dhe kanë thënë se do të njoftojnë të mërkurën (22 qershor) në mesditë nëse do të marrin pjesë në takimin e ardhshëm. , planifikuar për të enjten në mëngjes.

Presidenti serb Vuçiç është nën presionin në rritje të BE-së për t'u lidhur me sanksionet e BE-së ndaj Rusisë, diçka që ai ka refuzuar ta bëjë, duke thirrur miqësinë tradicionale midis Beogradit dhe Moskës.

“Këshilli Evropian u bën thirrje të gjitha vendeve që të harmonizohen me sanksionet e BE-së, në veçanti vendet kandidate”, thuhet në konkluzionet e Këshillit.

Pavarësisht se disa vende anëtare të BE-së, duke përfshirë Slloveninë dhe Austrinë, po bëjnë presion që Bosnja dhe Hercegovina (BiH) të marrë gjithashtu statusin e kandidatit për në BE, sipas diplomatëve të BE-së, kjo ka 'shumë pak gjasa' të ndodhë.

Të fundit