Rajoni

Zaev: Nëse vazhdon bllokada nga Bullgaria, i uroj fat Shqipërisë të vazhdojë rrugën e vetme drejt BE

Zaev: Nëse vazhdon bllokada nga Bullgaria, i uroj fat Shqipërisë

Kryeministri maqedonas Zoran Zaev tha në një intervistë për DW se shpreson për një zgjidhje të mosmarrëveshjes me Bullgarinë me qeverinë e re në Sofje. Përndryshe, ai i uron fat Shqipërisë që të vazhdojë në rrugën evropiane vetëm.

Ekziston një zhgënjim mes qytetarëve pas bllokimit të rrugës evropiane për Maqedoninë Veriore, por vendi nuk do të kërkojë alternativa, tha Kryeministri Zoran Zaev në një intervistë për emisionin "Zona e Konfliktit" në Deutsche Welle.

Zaev flet për shanset e zgjidhjes së mosmarrëveshjes me Bullgarinë, regjistrimin e ardhshëm, korrupsionin në vend dhe rrezikun për rajonin nëse vazhdon vonesa në integrimin në BE.

"Unë jam optimist sepse gjatë vizitës tonë të fundit në 17 qershor, ne u takuam me të gjithë zyrtarët në Bullgari, presidentin, kryeministrin, ministrat dhe ofruam zgjidhje për të gjitha problemet e hapura. Dhe, kishte një konfirmim të plotë të kësaj, por nevoja për një qeveri politike në Bullgari mbetet.

Prandaj, unë jam optimist dhe mund të konkludoj se ne vazhdojmë të jemi plotësisht miqësorë, sepse ne jemi fqinjët e parë dhe normalisht duhet të sigurojmë një të ardhme më të mirë për të rinjtë tanë, për të mos bërë gabime në atë drejtim. "Prandaj, unë besoj se pas formimit të qeverisë së re (në Sofje) një zgjidhje është e mundur," tha Zaev.

Megjithëse zhgënjimi në vend pas bllokadës Bullgare "është shumë i madh", siç thotë Zaev, ende nuk ka asnjë alternativë për vendin.

I uroj fat Shqipërisë"

Shtyrja e së ardhmes evropiane të vendeve në rajon, humbja e motivimit bëhet e rrezikshme për të gjitha vendet në Ballkanin Perëndimor, si dhe për Maqedoninë e Veriut, thotë Zaev.

"Vetëm një e ardhme në BE na jep shpresë se evropianizimi i vendit do të vazhdojë. Më shumë sundim të ligjit, sistem më i mirë shëndetësor, sistem arsimor evropian, ekonomi e mirë ... "

Maqedonia Veriore dhe Shqipëria në vitet e fundit në një paketë shpresonin për një vendim pozitiv për të filluar negociatat e pranimit me BE, por dilema e ndarjes së mundshme të të dy vendeve ngrihet gjithnjë e më shumë.

Këshilli Evropian beson se do të jetë më e lehtë për të marrë një vendim për të filluar negociatat për të dy vendet në një paketë, sesa individualisht, thotë Zaev, por nuk ka asnjë problem për të nëse të dy vendet tani ndahen për shkak të vetos nga Sofja.

"Çdo vend meriton të gjykohet nga rezultatet e tij. "I uroj sukses dhe fat fqinjit tonë perëndimor, Shqipërisë, të vazhdojë në atë rrugë nëse vazhdon kjo bllokadë nga Bullgaria."

Të fundit