Bota

Arrihet marrëveshja për ‘certifikatat e gjelbra dixhitale’, pasaportë për të udhëtuar brenda BE-së

Arrihet marrëveshja për ‘certifikatat e gjelbra

Qeveritë e Bashkimit Evropian arritën një marrëveshje mbi standardet teknike për të ashtuquajturat pasaportat e vaksinave, duke përparuar përpjekjen për të rritur udhëtimet brenda bllokut në kohën e sezonit të verës.

Të dërguarit u takuan në Bruksel për të mbështetur një draft ligjor që përcakton specifikat për "certifikatat dixhitale të gjelbra", sipas një deklarate të BE të Mërkurën.

Dokumentet do të japin prova që mbajtësit e tyre janë vaksinuar kundër koronavirusit, janë testuar negativisht ose janë shëruar kohët e fundit nga sëmundja dhe konsiderohen imun.

Negociatat midis qeverive dhe Parlamentit Evropian priten shpejt pasi parlamenti zyrtarizon pozicionin e tij deri në fund të Prillit, sipas deklaratës, e cila konfirmon një raport të mëparshëm të Bloomberg. Marrëveshja mund të lejojë rifillimin e udhëtimit pa kufizime, pa kërkesa karantine, për të vaksinuarit deri në qershor. Linjat ajrore dhe grupet e industrisë kanë prezantuar tashmë aplikacione që janë të afta të përfshijnë informacion mbi testet dhe statusin e vaksinës.

Rezervat evropiane të udhëtimit dhe kohës së lirë kanë fituar 20% këtë vit me pritjen që një përhapje e shpejtë e vaksinave do të hapë rrugën për standardet normale të udhëtimit pas një rënieje njëvjeçare të trafikut ajror dhe qëndrimit në hotel të shkaktuar nga pandemia.

Personat e vaksinuar para se të hyjnë në fuqi rregullat e reja do të kenë të drejtën e lejeve, sipas draftit.

Të fundit