Bota

Çfarë është "turizmi i vaksinave" dhe cilat kompani evropiane të udhëtimit po ofrojnë këtë shërbim?

Çfarë është "turizmi i vaksinave" dhe cilat
Foto ilustruese

Covid-19 ka lindur një lloj të ri turizmi. Turizmi i vaksinave, ku udhëtarët shkojnë jashtë vendit për të marrë vaksinën, po ofrohet nga operatorët turistikë në të gjithë Evropën.

A është e ligjshme të udhëtosh në një vend tjetër për t'u vaksinuar? A lejohen operatorët turistikë të ofrojnë këto lloj udhëtimesh? Dhe me miliona në të gjithë botën që priten të vaksinohen, a do të humbasin njerëzit vendas vaksinën, sepse furnizimet janë përdorur nga turistët e huaj?

Norvegjezët mund të udhëtojnë në Rusi për t'u vaksinuar

Agjencia norvegjeze e udhëtimit World Visitor po ofron mundësinë për tu vaksinuar në Rusi. Klientët, të cilët mund të zgjedhin një nga shumë paketat e udhëtimit, që të gjitha përfshijnë marrjen e vaksinës Sputnik V të prodhuar nga Rusia.

Për 1,199 € mund të bëni dy udhëtime në një muaj, një për secilën dozë. Për 2,999 €, klientët mund të shijojnë një qëndrim luksoz 22-ditor në një vendpushim shëndetësor rus, më mënyrë që të t'i marrin të dyja dozat.

Një opsion i tretë përfshin një udhëtim në një hotel në Turqi, i cili së shpejti do të pajiset me një qendër vaksinimi.

Udhëtime nga Gjermania dhe Austria

Agjensia gjermane e udhëtimeve Fit Reisen (ose "Fit Travel") filloi të ofronte "pushime vaksinash" ose "Impfreisen", në shkurt të këtij viti.

"Ne kemi marrë një numër në rritje të pyetjeve të klientëve nëse nuk do të ishte e mundur të kombinohej një pushim shëndetësor me një vaksinim Covid-19", tha një zëdhënës i Fit Reisen për Deutsche Welle.

Ndërkohë, kompania austriake Impfreisen.at po ofron para-rezervime jo-detyruese për një shumëllojshmëri të paketave të udhëtimeve gjithëpërfshirëse me "qasje të garantuar në vaksinimin anti-Covid".

A e mbështesin qeveritë turizmin e vaksinave?

Megjithëse ka pasur raporte se vaksinimi me Sputnik V mund të jetë në qendër të një programi turistik, duke filluar këtë korrik, qeveria ruse nuk ka dhënë zyrtarisht dritën jeshile për turistët që të fluturojnë për të marrë vaksinën atje.

Rusia po punon në një program për t'u ofruar njerëzve jashtë vendit mundësinë për t'u vaksinuar kundër Covid-19 në Rusi me Sputnik V , duke nisur nga korriku.

Rusia deri më tani ka qenë skeptike për fillimin e një programi të tillë. Zëdhënësi i Kremlinit Dmitry Peskov ka pranuar se do të ishte diçka që qeveria do ta merrte në konsideratë, megjithëse qytetarët janë "përparësia absolute".

Ndërkohë, zërat për udhëtime vaksinimi për turistët nga Turqia në Serbi janë mohuar nga ambasadori turk në Beograd dhe ambasada e Serbisë në Ankara.

A është i ligjshëm turizmi i vaksinave?

Aktualisht, nuk ka ndonjë rregullim zyrtar të vendosur për të siguruar që vizitorët e huaj të marrin vaksinën për të cilën kanë udhëtuar.

Disa vende po e bëjnë të qartë se turistët e vaksinave nuk janë të mirëpritur. Në Mbretërinë e Bashkuar, për shembull, ju mund të merrni vaksinën vetëm përmes sistemit të shëndetit publik dhe duhet të prisni derisa mjeku juaj t'ju ofrojë atë. Në takim, duhet të konfirmoni detajet personale, siç është adresa e shtëpisë tuaj. Mund të ndodhë që vendet e tjera të vendosin masa të tilla.

Sa etik është turizmi i vaksinave?

Turizmi i vaksinave mund të kontribuojë drejt qëllimit të përbashkët për t'i dhënë fund pandemisë së koronavirusit. Por, ndërsa pjesa më e madhe e botës ende pret për vaksinën, a është e drejtë që ata që kanë mundësi financiare mund ta bëjnë gjatë pushimeve dhe në një shtet tjetër?

Por për popullatat në botën në zhvillim, turizmi i vaksinave mund të ngadalësojë pritjen tashmë të shqetësuar për mbërritjen e dozave të vaksinave. Disa vende më të pasura kanë filluar të monopolizojnë përpjekjen globale, duke grumbulluar vaksina të tepërta. Njerëzit që hidhen në radhë përmes turizmit të vaksinave ka të ngjarë të përkeqësojnë problemin.

Burimi: Euronews

Të fundit