Flash News

Bota

Posta e mëngjesit/ Me 2 rreshta: Çfarë pati rëndësi dje në botë

Posta e mëngjesit/ Me 2 rreshta: Çfarë pati rëndësi

Mirëmëngjes!

Politiko.al mbështetur në raporte të gazetave amerikane, ju sjell një blic lajmesh nga bota në ‘Posta e mëngjesit’. Për të marrë ‘Postën’ çdo mëngjes me email na shkruani në [email protected]

■ Një ditë pasi Presidenti Vladimir Putin, në një fjalim vjetor të gjendjes së kombit, ekspozoi një listë ankesash kundër vendeve perëndimore, Rusia urdhëroi disa nga trupat e saj të tërhiqeshin nga kufiri me Ukrainën, duke lehtësuar frikën në Europë për një lufta e mundshme.

■ Qendra e Kontrollit të sëmundjeve do të takohet sot për të diskutuar nëse do të heqë, zgjasë apo modifikojë pezullimin e vaksinës Johnson & Johnson në ShBA.

■ Afrika e Jugut do të rifillojë përdorimin e vaksinës Johnson & Johnson për të inokuluar punonjësit e kujdesit shëndetësor javën e ardhshme.

■ Ligjvënësit në Gjermani miratuan një ligj që forcon qeverinë federale për të zbatuar rregullat uniforme të bllokimit.

■ BE nuk do të marrë 100 milion vaksinat shtesë nga AstraZeneca të parashikuara në kontratën me të, duke theksuar marrdhënien e acaruar midis ndërmarrjes farmaceutike dhe bllokut.

■ Edhe ndërsa dhuna përshkallëzohet në Afganistan, Presidenti Biden po sjell trupat amerikane në shtëpi pas gati 20 vjetësh luftë.  

■ Drejtuesit e biznesit të profilit të lartë në Kinë, si Jack Ma, janë shmangur nga jeta publike nga frika e ndalimit, mënjanimit ose heshtjes ndërsa Partia Komuniste lëviz me forcë për të mbajtur kompanitë në rresht.

■ Të gjithë, përveç 2 nga 18 personat e arrestuar nga zyrtarët jordanezë më herët këtë muaj u lanë të lirë dje. Ata ishin akuzuar për ndihmën e dhënë një ish-princi të kurorës në nxitjen e trazirave.

■ Midis 45,000 dhe 54,000 njerëz nga Afrika dhe Azia që vdiqën gjatë Luftës së Parë Botërore në shërbim të Perandorisë Britanike nuk u përkujtuan siç duhet, pjesërisht për shkak të paragjykimeve dhe racizmit, ka zbuluar një raport i ri.

■ Presidenti Biden ka në plan të rrisë taksat për të pasurit për të financuar kopshtin parashkollor universal, kujdesin për fëmijët, një program kombëtar të pushimit me pagesë për punëtorët dhe shkollimin falas në kolegjet komunitare. Ai gjithashtu do të kërkojë të zgjasë një kredi tatimore për prindërit deri në vitin 2025.

Të fundit