Flash News

Bota

Rusia kërkon që Gjykata e Hagës të hedhë poshtë rastin për gjenocid

Rusia kërkon që Gjykata e Hagës të hedhë poshtë

Të hënën, avokatët rusë kërkuan të rrëzohej denoncimi i Ukrainës për Rusinë, me pretendimin se Moska ka abuzuar me Konventën e Gjenocidit për të justifikuar pushtimin e saj vitin e kaluar.

Beteja ligjore e Ukrainës kundër Rusisë mbi shkeljet e Konventës së Gjenocidit të vitit 1948 rifilloi të hënën.

Udhëheqësi i ekipit ligjor të Moskës në GJND, Genadi Kuzmin, i tha trupit gjykues prej 15 gjyqtarësh se çështja e Kievit, e cila synon të ndalojë pushtimin, është e mangët dhe në kundërshtim me jurisprudencën e kësaj gjykate.

Ai shtoi se depozitimi i paditësit është "një shpërfillje e dukshme e administrimit të duhur të drejtësisë dhe përbën një abuzim të procesit".

Çështja e Kievit, e paraqitur pak pasi Rusia pushtoi Ukrainën, argumenton se sulmi i vitit 2022 bazohej në pretendime të rreme për akte gjenocidi në rajonet e Luhansk dhe Donetsk në pjesën lindore të vendit dhe pretendon se Moska po planifikonte akte gjenocidale në zonat e shkatërruara nga lufta.

Të fundit