Flash News

Ditari i Opozitës

Partia e Lirisë propozon trefishimin e bonusit të bebes për çdo fëmijë që vjen në jetë

Partia e Lirisë propozon trefishimin e bonusit të bebes për

Deputetja e Partisë së Lirisë, Erisa Xhixho prezantoi propozimin për të trefishimin bonuesin e bebes.

Xhixho tha nga Kuvendi se nisma e PL-së synon që bonusi mesatar i bebes nga 60 000 lekë që është aktualisht të bëhet 180 000 lekë për çdo fëmijë që vjen në jetë, qoftë ky fëmija i parë apo i dytë.

"Në Kuvend ka ardhur Projektligji “Për asistencën sociale në Republikën e Shqipërisë” ku po diskutohen amendamentet sa i përket bonusit të bebeve, një ligj, i cili në kontekstin e sfidave që po kalon familja shqiptare sot, merr një rëndësi të madhe, - tha ajo.

"Kemi një VKM nr. 288, datë 10.04.2020 për përcaktimin e bonusit të bebes, i cili sot përfitohet nga prindërit e foshnjës së posalindur:

a) Në masën 40 000 (dyzet mijë) lekë për lindjen e foshnjës së parë;

b) Në masën 80 000 (tetëdhjetë mijë) lekë për lindjen e foshnjës së dytë;

c) Në masën 120 000 (njëqind e njëzet mijë) lekë për lindjen e foshnjës së tretë dhe të foshnjave të tjera në vijim;

ç) Për prindërit që sjellin në jetë dy foshnja të lindura njëherësh (binjakë), masa e përfitimit do të jetë në masën 80 000 (tetëdhjetë mijë) lekë për secilën foshnjë;

d) Për prindërit që sjellin në jetë më shumë se dy foshnja të lindura njëherësh (trinjakë dhe më shumë), masa e përfitimit do të jetë në masën 120 000 (njëqind e njëzet mijë) lekë për secilën foshnjë.

Aktualisht, në Shqipëri, bonusi mesatar për një fëmijë të lindur është 60 000 lekë.

1-Ne propozojmë trefishimin e kësaj shume në 180 000 lekë për çdo fëmijë që vjen në jetë, qoftë ky fëmija i parë apo i dytë, fëmijët binjakë apo më shumë.

2-Gjithashtu propozojmë heqjen e kategorizimit në bazë të numrit të fëmijëve. Kjo pasi kostoja financiare e rritjes së një fëmije është e njëjtë, cilido fëmijë qoftë ai.

Sot është jetike për kombin tonë të rrisim lindshmërinë duke garantuar mbështetje financiare të plotë për çdo fëmijë, ndaj kërkojmë me të drejtë unifikimin e bonusit në një vlerë të vetme.

Në bazë të përllogaritjeve tona, kostoja totale në buxhetin e shtetit brenda një viti do të jetë afërsisht 4.9 miliardë lekë. Kjo kërkesë synon që t’i përgjigjet sadopak krizës ekonomike që po kalojnë familjet shqiptare, rritjes së çmimeve të naftës dhe produkteve të shportës.

Është emergjente dhe jetike për të luftuar shpopullimin dhe uljen e madhe të numrit të lindjeve, që të rrisim mbështetjen financiare për fëmijët e sapolindur.

Përpara një situate dramatike, kjo është një shumë e përballueshme për buxhetin e shtetit, mjafton që taksat e qytetarëve t’i çojmë në dobi të tyre dhe të ardhmes së tyre.

Paratë janë, mjafton dëshira e mirë për t’i ndarë me familjet shqiptare që zgjerohen!

Ndaj shpresoj dhe uroj që qeveria ta marrë në konsideratë këtë propozim konkret, i cili do t’i vinte në ndihmë shumë pridërve të rinj dhe fëmijëve të tyre si interesi më i madh shoqëror", deklaroi Xhixho.

Të fundit